Izletište Borkovac i Ustanova za pružanje usluga socijalne zaštite "Solidarnost" Ruma Foto: Privatna arhiva, Shutterstock

Dnevni boravak za decu, mlade i odrasle sa smetnjama u razvoju "Solidarnost" iz Rume, po svemu sudeći, biće izmešten u šumu, na pre svega neuslovnu i za roditelje neprihvatljivu lokaciju. Oni sumnjaju da iza svega stoji plan opštinskog rukovodstvo da na tom mestu izgradi stambeno - komercijalne objekte. U razgovoru za Novu, roditelji koji su se pobunili kažu da im je prećeno uz poruku da se ne mešaju preterano u to gde će ova ustanova biti premeštena.

Ustanova „Solidarnost“ postoji od 2011. godine, prilagođena je osobama sa smetnjama u razvoju, a u njoj boravi oko 30 dece.

Odluku o premeštanju objekta doneta je na sednici Opštinskog veća opštine Ruma, još u junu ove godine.

Cilj je da se ustanova prebaci u Borkovac, izletište, koje se nalazi u šumi  i udaljeno je nekoliko kilometara od Rume.

Da se iza svega krije plan izgradnje objekata, pokazuju radovi koji se već odvijaju oko ustanove „Solidarnost“.

Ustanova za pružanje usluga socijalne zaštite „Solidarnost“ Ruma Foto: Privatna arhiva

Portal Nova.rs kontaktirao je i v.d. direktora Dnevnog boravka za decu, mlade i odrasle sa smetnjama u razvoju, „Solidarnost“, Branislava Pavića.

O promeni lokacije i nezadovoljstvu roditelja, direktor nije obavešten, nakon te konstatacije, spustio nam je slušalicu.

Sagovornici portala Nova.rs nisu mogli da preciziraju ko iz ustanove „Solidarnost“ vrši pritisak na roditelje, a čak im i preti.

Ustanova za pružanje usluga socijalne zaštite „Solidarnost“ Ruma Foto: Privatna arhiva

Ipak, kažu da je to neko kome je mnogo stalo do se deca izmeste na drugu lokaciju.

Socijalna radnica u penziji iz Rume, Marija Stanojčić Srakat kaže da je važno da deca ostanu tamo gde već jesu, kao i da bi njihovo premeštanje bilo protivzakonito.

Ustanova za pružanje usluga socijalne zaštite „Solidarnost“ Ruma Foto: Privatna arhiva

„Deca ovde u Rumi borave od 2011. godine. Premeštanjem u Borkovac, dolaze u okruženje koje njima ne odgovara. Ne možemo ih odvojiti i staviti u geto. Ostaju bez mogućnosti da komuniciraju sa širom društvenom okolinom“, kaže Stanojčić Srakat.

Dodaje i da samo boravak dece i odraslih u prijatnom okruženju ima višestruki značaj za njihovu socijalizaciju.

„Na prvobitnoj lokaciji oni mogu lako da imaju sve aktivnosti, da idu kod frizera, da šetaju, da obilaze, idu u poljoprivrednu školu i farmu. Kako će to tamo organizovati?“, pita se Stanojčić Srakat.

Napominje da se licenca ovakvim ustanovama dodeljuje u slučaju da se nalaze u naseljenom mestu, što je u skladu sa propisima.

Dodaje i da samo boravak dece i odraslih u prijatnom okruženju ima višestruki značaj za njihovu socijalizaciju.

PROČITAJTE JOŠ

„Vidim i da su dovukli neke cigle tamo. Najverovatnije nešto hoće da grade, čim ih iseljavaju“, kaže Stanojčić Srakat.

Osim toga, roditelji su se obraćali Sekretarijatu za socijalnu zaštitu, kao i Ministarstvu za rad, boračka i socijalna pitanja.

Majka deteta koje je korisnik ustanove i predsednica udruženja „MNRO Ruma“, Dragica Vuletić, kaže da je po sredi kršenje zakona.

„Ako se pridržavaju zakona, dnevni boravak ne može dobiti licencu van naseljenog mesta.Parcela koja se nalazi ispred boravka je prodata privatnicima, verovatno slično planiraju nešto“, kaže Vuletić.

Dodaje da ustanovi „Solidarnost“ licenca za rad ističe u januaru 2023. godine i to za lokaciju na kojoj se trenutno nalazi.

„Roditelji se protive izmeštanju dece u izolaciju. Nakon toga je krenulo ucenjivanje roditelja i pretnje. Upućeni su svi zahtevi i sada čekamo“, navodi sagovornica Nove.

Kaže i da su im na sastancima data obećanja kao će deca imati adekvatne uslove, uključjući i prevoz.

„Odvoziće ih u više tura, dovoziti kad treba. Mislim, to su samo priče. Dece ima preko trideset u boravku“, kaže Vuletić.

Naš portal upite o poštovanju procedura prilikom promene lokacije, poslao je i na adrese opštine Ruma i Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja, Do objavljivanja ovog teksta, nismo dobili odgovor.

BONUS VIDEO: Očaj jedne Jelene i njena bitka sa Centrom za socijalni rad

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare