Vlast novim zakonom legalizuje divlje splavove

Društvo 12. jul. 202115:57
Podeli:
Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Novim Predlogom zakona o izmenama i dopunama Zakona o vodama predviđa se mehanizam "neposredne pogodbe" koji se između ostalog odnosi i na splavove u Beogradu, čime se značajno menja regulativa i uvode netransparentne radnje koje povećavaju mogućnost za korupciju.

Pročitajte još:

Predlog Zakona o izmenama i dopunama Zakona o vodama ušao je u skupštinsku proceduru 25. juna, a posledica ovakvih zakonskih predloga jeste da će se „nasilno i nezakonito prekrojiti zakoni koji regulišu prirodne resurse Republike Srbije“.

Iza ovakvih stavova stoje organizacije civilnog društva koje se bave vodnim resursima. Kako oni tvrde, pri izradi ovog predloga, niti u bilo kojoj prethodnoj fazi, nije omogućeno učešće javnosti, niti je ona na bilo koji način bila informisana o izradi ovog akta od suštinskog značaja za očuvanje voda kao javnog dobra i ključnog resursa za sve građane Srbije.

„Ovakvim postupkom, u kome nije organizovan javna rasprava kroz koji bi građani Republike Srbije mogli da utiču na Predlog zakona, direktno su prekršeni članovi 76. i 77. Zakona o državnoj upravi. Ove izmene i dopune nisu bile najavljene nijednim javnim dokumentom, ili izjavama zvaničnika, a zapanjujuće je da se na sajtu Direkcije za vode Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ne nalazi ni Predlog zakona, niti bilo kakva informacija koja bi upućivala da se radi na izmenama Zakona o vodama“, navodi se u saopštenju organizacija civilnog društva.

Oni navode da se na ovaj način menjaju odredbe o načinima korišćenja i davanju u zakup vodnog zemljišta, te se predviđa uvođenje mehanizma „neposredne pogodbe“ pri davanju u zakup vodnog zemljišta u javnoj svojini za korišćenje rečnih nanosa i za postavljanje plutajućih objekata (splavova).

„Ovaj primer pokazuje da se Predlogom zakona značajno menja regulatorni okvir upravljanja vodama i vodnim zemljištem i da se nikako ne radi o tehničkim izmenama za koje javnost nema interes, već naprotiv, o suštinskoj promeni procedure odlučivanja o raspolaganju javnim dobrima. Na ovaj način se dodatno otvara prostor za koruptivne aktivnosti, a eliminiše princip transparentnosti i javnih nabavki u raspolaganju resursima koji predstavljaju najvažnije javno dobro – vodu“, navodi se u saopštenju i dodaju:

„Smatramo da se ovakvim nezakonitim načinom donošenja zakona direktno ugrožava javni interes i prirodni resursi Srbije i otvara prostor za njihovo uništavanje, te upućujemo zahtev Predsedniku i članovima Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, Predsedniku i poslanicima Narodne skupštine Republike Srbije da hitno povuku Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o vodama iz skupštinske procedure i vrate Vladi Republike Srbije kako bi sprovela javnu raspravu u skladu sa zakonom“, zaključuje se u saopštenju.

Iza ovakvog stava stale su brojne organizacije među kojima su: Centar za kulturnu dekontaminaciju, Centar za političke emancipacije, Čuvari/ke vatre, Ekološki Ustanak, Ekološko društvo Belorepan, Ekološko udruženje Avalon, Ekološko udruženje Rzav, Futoška Inicijativa, GAIA centar, Građanska Platforma, Inicijativa Odbranimo Teslu Pančevo , Inicijativa Pravo na vodu, Koalicija 27, Koalicija protiv korupcije u životnoj sredini, Ne damo Dorćol, Odbranimo Reke Stare Planine, Organizacija za očuvanje prirode i životinja – OSNA, Podrinjski antikorupcijski tim, Pokret Tvrđava, Organizacija za političku ekologiju – Polekol, Regularni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu- RERI, Sačuvajmo Gardoš i Zemun, Skupština slobodne Srbije, Srce Grada, Udruženje Znanje, Udruženje Bela Čaplja 1165, Udruženje Internet radnici Srbije, Udruženje Komšija, Udruženje Kotež, Udruženje Norma centar, Udruženje Šljunkara, Udruženje Topolska, Udruženje ZaNašKej, Ujedinjeni ribolovci Srbije, Zajednička akcija Blok 70/70a.

Bonus video: Nova.rs u Jadru

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar