Beograd na vodi, kanalizacija, smeće, djubre, đubre
Foto: Vesna Lalić/Jelena Tušup/Nova.rs

Beograd na vodi, izgradnja gondole ili muzička fontana, neki su od skupih i megalomanskih projekata koje gradska vlast radi, planira da napravi ili je već uradila, dok pojedini delovi Beograda u 2021. godini i dalje nemaju kanalizaciju, a mesta kao što su Batajnica, Boleč, Altina neće je dobiti ni naredne godine.

To je pokazala analiza nacrta budžeta Grada Beograda za 2022. godinu gde stoji da će biti izdvojeno 0 dinara za kanalizaciju u Batajnici, ali isto važi i za Boleč, Altinu i još neke delove grada. Sa druge strane naši sagovornici smatraju da je novac za „skupe i megalomanske projekte“ mogao da se usmeri na podršku najugroženijima.

Radomir Lazović iz Ne davimo Beograda kaže za Nova.rs da stvari poput novogodišnje rasvete i proslava, muzičke fontane ili gondole, možda nisu veliki kao „besmisleni Beograd na vodi“, bez obzira na njihovu veličinu, ali da su to projekti koji ne odgovaraju na potrebe građana.

Taj novac mogao bi da se uloži za podršku najugroženijima, ističe Lazović.

„Naravno da će rasipanje na Beograd na vodi ili loše planiran metro ostaviti ozbiljne tragove u budžetu i sprečiti nas da kao društvo napredujemo, jer su nas naprednjaci uvalili u ove jako štetne i skupe projekte“, rekao je Lazović za naš portal i poručio da će posledice osećati generacije Beograđana.

Govoreći o kanalizaciji, on je istakao da će posebna pažnja morati da se posveti levoj obali Dunava i kanalima koji stalno plave ta naselja.

Radomir Lazović Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Nikola Jovanović iz Centra za loklanu samoupravu ističe za Nova.rs da je „neverovatno i sramno“ da u beogradskom budžetu za narednu godinu, koji iznosi 145 milijardi dinara, nema prostora za mnoge elementarne radove i investicije.

„Nema ništa od kanalizacije u Batajnici, Boleču i Altini, vodovoda u Slancima, ali ni od širenja tramvajske i trolejbuske mreže u gradu, širenja pešačkih zona u centralnim gradskim opštinama, biciklističko-pešačkog mosta preko Save i mnogo čega drugog“, navodi Jovanović i dodaje:

„Sa druge strane, budžet za gradonačelnika i zamenika gradonačelnika Beograda je rekordan – više od 129 miliona dinara. Isto tako, tekuća budžetska rezerva iznosi skoro milijardu dinara, što će verovatno biti iskorišćeno za funkcionersku kampanju pred aprilske izbore.“

Nikola Jovanović Foto:Medija Centar Beograd

Govoreći o nacrtu beogradskog budžeta za narednu godinu, Jovanović navodi da troškovi putovanja za gradsku upravu iznose 306 miliona dinara u 2022. godini, odnosno 2,6 miliona evra.

„Od kada pratim pomno situaciju u Beogradu, a to je od 2017. godine, ovo je najgore isplaniran budžet i za to apsolutnu krivicu snosi Goran Vesić, koji vedri i oblači u našoj prestonici“, rekao je Jovanović.

Odluku da se ne izdvoji novac za kanalizaciju u beogradskim naseljima Batajnica, Boleč i Altina, Jovanović ocenjuje kao „veliki problem i pogrešnu odluku gradskih vlasti“.

„Ovakva politika je u direktnoj suprotnosti sa obećanjem iz 2018. godine sadašnjeg zamenika gradonačelnika, da će do 2025. svaka kuća u Beogradu imati kanalizaciju“, podsetio je direktor CLS-a Nikola Jovanović.

Inače, za proširenje i rehabilitaciju kanalizacione mreže u čitavoj Srbiji, potrebno je ulaganje od 2.5 milijardi evra, navodi Centar za lokalnu samoupravu.

Bonus video – Protest na Makišu zbog izgradnje metroa

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar