Foto: Nova S/Goran Stanzl/PIXSELL

Doktora Slavica Plavšić, pulmološkinja, istakla je večeras da je u slučaju preminulog hrvatskog novinara Vladimira Matijanića, o kojem se mnogo piše u hrvatskim i srpskim medijima, napravljen niz propusta koji nikako nisu smeli da se dogode.

Kao prvi propust i veliku grešku lekara doktorka Slavica Plavšić ističe savet da se Matijanić ne vakciniše i pored imunokompromitujućih bolesti.

On je trebalo da bude među prvima za primanje vakcine, ukazala je dr Plavšić govoreći o njegovim komorbiditetima.

„Kako saznajemo iz medija, smrt je nastupila od tromboembolije, to je jedno od najurgentnijih stanja u medicini. Čovek može da premine od tromboelmbolije i ako se nalazi u nekoj vrhunskoj ustanovi negde u svetu, ako je masivna i ako nastane odjendnom. Međutim, ove to nije bilo odjednom i Matijanić je nekoliko dana bolovao i prosto je neshvatljivo da se takvom čoveku nije pomoglo i da nije dobio pomoć“, izjavila je dr Plavšić u emisiji „Među nama“ na TV Nova S.

Za srpsku doktorku je razgovor pokojnog Matijanića i hrvatskih lekara bio „totalna besmislica“.

„Taj lekar što ga je ispitivao da li je imunokompromitovan, koliko prima kortikosteroida i fazama bolesti, to pacijent nije morao da zna, a nije ni trebalo da zna, niti je trebalo da kaže. To vreme je potrošeno, to je totalna besmislica, umesto da ga lekar pozove ili da mu pošalje Hitnu pomoć“, izjavila je dr Plavšić i dodala da krivi za njegovu smrt treba da odgovaraju.

Podsetimo, Vladimir Matijanić, novinar portala Index, umro je u petak u popodnevnim satima nakon što je danima tražio pomoć od splitskih lekara. Prvi put je 2. avgusta na hitnom prijemu Infektologije tražio da ga hospitalizuju, ali je poslat kući. Portal Index je kasnije objavio transkripte njegovih razgovora sa lekarima.

Inače, Matijanićeva partnerka je napisala na „Fejsbuku“ da su lekari u Splitu više puta odbili da ga hospitalizuju iako je bio kovid pacijent sa ozbiljnim komorbiditetima. Kako je navela, kad su odlučili da ga ipak smeste u bolnicu, on je preminuo kod kuće.

Vladimir Matijanić Foto:Goran Stanzl/PIXSELL/Shutterstock/Antonio Batinic

Obdukcija novinara je već obavljena, a rezultati se očekuju u narednim danima. Međutim, doktor Antonije Alujević tvrdi da je obdukciju radila doktorka bez ovlašćenja, kao i da je izvršena po ubrzanoj proceduri.

BONUS VIDEO – Svet odustaje od mera protiv kovida_ – gost Slavica Plavšić

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar