Gostujući u emisiji "Veče sa Ivanom Ivanovićem", episkop diseldorfski i cele Nemačke Grigorije rekao je da je on zatvorio sve crkve u Nemačkoj, "ne zato što se plaši vlasti", već zato što misli da je vlast u Nemačkoj donela ispravnu odluku u vezi sa procedurama povodom koronavirusa.

„Sve što je ovde vlast uradila, mi smo dužni da ispoštujemo, ali ono što je važnije, ja se sa svim tim slažem – ne dovodimo nikoga u opasnost“, rekao je vladika Grigorije.

On je dodao da postoji dva manastira u kome se neprestano vrši služba, ali da su oni zaključali vrata za ljude koji dolaze sa strane.

„Ne možemo da skupljamo narod u crkvu na jedno mesto“, rekao je vladika Grigorije.

Govoreći o pričešćivanju iz iste kašičice koji je uzburkao javnost, vladika Grigorije je rekao da pričešće samo po sebi ne može da bude izvor zaraze, ali je rekao da bi svakome poručio „da ne kuša gospoda Boga svoga“:

„Ako je liturgija za nas nešto najbitnije i najsvetije, a jeste, moramo da se odreknemo nekad najvažnijih i najsvetijih stvari, jer ovo neće trajati vječno. Kako kaže Sv. Atanasije Veliki, ‘oblačak je, proći će’, onda kad naiđe oblačak – pametan čovjek se skloni, ne izlazi na čistinu da pokisne, ili da ga ubije grom“, rekao je vladika Grigorije.

Ceo intervju vladike Grigorija gledaoci će moći da vide večeras od 22 časa u emisiji „Veče sa Ivanom Ivanovićem“ na televiziji „Nova S“, a nakon toga, snimak cele emisije gledaoci će moći da pogledaju na sajtu Nova.rs.