Foto: Ana Kalaba/Nova.rs

Vlada Srbije donela je Zaključak kojim preporučuje svim poslodavcima na teritoriji Srbije da zaposlenima, koji nisu iskoristili sve dane godišnjeg odmora za prošlu godinu, omoguće da taj odmor započnu i iskoriste u 2021. godini, javlja portal Biznis.rs.

Ukoliko to nije moguće, preporuka je da bar prvi deo u trajanju od najmanje dve radne nedelje neprekidno iskoriste zaključno sa 31. decembrom 2021. godine, a preostali deo zaključno sa 30. junom 2022. godine.

Preporuka je, poručuju iz Vlade Srbije, i da poslodavci zaposlenima koji nisu iskoristili deo godišnjeg odmora iz 2019. godine, omoguće da taj deo godišnjeg odmora iskoriste najkasnije do 30. juna 2021. godine, a pre korišćenja pripadajućeg godišnjeg odmora za 2020. godinu.

Kako naglašavaju u Vladi Srbije, mnogi zaposleni nisu bili u prilici da iskoriste godišnji odmor, što zbog prirode posla u vanrednim okolnostima, usled epidemije koronavirusa ili zbog bolovanja koje su bili primorani da uzmu, jer su virusom zaraženi ili su, zbog kontakata sa obolelim bili u samoizolaciji.

Mada Vlada Srbije nema mogućnost da donese odluku kojom bi se naložilo poslodavcima da svi zaposleni dobiju mogućnost da iskoriste svoj godišnji odmor, predsednik UGS „Nezavisnost“ i član Socijalno-ekonomskog saveta Srbije, Zoran Stojiljković, za portal Biznis.rs kaže da veruje da će poslodavci ovu preporuku poslušati.

Prema njegovom objašnjenju, radi se o preporuci i praktičnoj proceni, imajući u vidu da je u najugroženijim sektorima to pravo već uglavnom i iskorišćeno.

„Samo tamo gde ima i uvećanog obima poslova, očekujem protivljenje. Polazim od logike da je pad zaposlenosti zaustavljen padom broja radnih sati u Srbiji za 14 odsto ili u ekvivalentu od gotovo pola miliona radnih mesta“, rekao je Stojiljković.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar