Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Vlada Srbije na današnjoj je sednici usvojila inicijativu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za izradu BIO4 KAMPUS u Beogradu, u kojem će se nalaziti Institut Torlak i Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo, Farmaceutski i Biološki fakultet, ekstenzija Naučno-tehnološkog parka Beograd za BIO4 startape, razvojna odeljenja farmaceutskih, biomedicinskih i biotehnoloških kompanija, proizvodni kapacitet i drugi sadržaji.

Ambicija je da BIO4 KAMPUS postane prvi ovakav kampus u širem regionu kao prepoznatljiva tačka na globalnoj mapi razvoja u oblastima biomedicine, bioinformatike, biotehnologije i biodiverziteta.

To su oblasti od posebnog interesa za Srbiju, a tehnološki napredak suštinski menja dosadašnji pristup zdravlju i predstavlja, pored podizanja kvaliteta života stanovništva, značajnu priliku za ekonomski razvoj naše zemlje.

Vlada je na današnjoj je sednici usvojila izmenjenu i dopunjenu Uredbu o graničnim vrednostima emisija zagađujućih materija u vazduh iz stacioniranih izvora zagađivanja, osim postrojenja za sagorevanje sa ciljem poboljšanja kvaliteta vazduha kroz smanjenje zagađivanja.

Cilj ovih izmena je i unapređenje procesa izveštavanja Agencije za zaštitu životne sredine, tako što će Nacionalnom registru izvora zagađivanja (NRIZ) u narednom periodu biti dostavljani dokumenti isključivo u elektronskom obliku.

Agencija će svojim primerom uticati i na ostale delove državne uprave i lokalne samouprave da pređu na savremeni sistem potpunog elektronskog poslovanja i time daju značajan doprinos zaštiti životne sredine.

U cilju napretka svih segmenata društva kroz digitalizaciju, podizanja nivoa znanja i stvaranja bezbednog okruženja koje podsticajno utiče na građane da prepoznaju prednosti digitalizacije, Vlada Srbije usvojila je Strategiju razvoja informacionog društva i informacione bezbednosti u Srbiji za period od 2021. do 2026. godine.

Ovaj strateški dokument obezbediće dalje unapređenje digitalnih znanja i veština građana, podizanje informacione bezbednosti i kapaciteta zaposlenih u javnom i privatnom sektoru za korišćenje novih tehnologija, kao i unapređenje digitalne infrastrukture u obrazovnim ustanovama.

Danas je usvojen i Predlog zakona o očuvanju kulturnog i istorijskog nasleđa manastira Hilandar kojim se uređuje način pružanja podrške i pomoći Republike Srbije očuvanju kulturnog i istorijskog nasleđa ovog manastira.

Manastir Hilandar, koji se nalazi na listi Svetske baštine Uneska, ima neprocenjivu vrednost za srpsko istorijsko nasleđe i predstavlja jedinstveni centar srpske duhovnosti, kulture, obrazovanja i tradicije.

Vlada je proglasila zaštitu Predela izuzetnih odlika „Maljen“ i na ovaj način obezbedila očuvanje prirodnih šumskih ekosistema sa raznovrsnim i specifičnim sastavom flore i faune, vegetacije kamenjara, retkih i ugroženih životinjskih vrsta, kao i značajne kulturno-istorijske vrednosti.

Na sednici je usvojen Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između vlada Srbije i Nemačke o ratnim memorijalima, a usvojen je i i Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između vlada Srbije i Kipra o saradnji u oblasti zaštite od katastrofa kako bi se unapredila saradnja u ovoj oblasti i pružanje uzajamne pomoći u slučaju nastupanja katastrofa.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)