Foto:Nemanja Jovanović

Odluka Vlade Srbije o imenovanju članove nove Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara objavljena je u Službenom glasniku a na čelu tog tela je predstavnik Ministarstva kulture i informisanja Dejan Stojanović, prenelo je danas Udruženje novinara Srbije (UNS). Iz UNS-a su podsetili da je zadatak nove Radne grupe da "podigne efikasnost reagovanja u slučajevima napada na novinare, kao i praćenje radnji preduzetih u cilju zaštite njihove bezbednosti".

Osim predstavnika kabineta predsednice Vlade Srbije i ministarstava, članovi Radne grupe su i zamenik republičkog javnog tužioca Branko Stamenković, zaštitnik gradjana Zoran Pašalić, predsednik Udruženja sudija i tužilaca Srbije Nenad Stefanović, predstavnica Fondacije Konrad Adenauer u Srbiji Aleksandra Popović, kao i predstavnici novinarskih i medijskih udruženja.

PROČITAJTE JOŠ

Za članove Radne grupe iz kabineta premijerke Ane Brnabić imenovani su Mladen Bašić i Ana Miletić, iz Ministarstva spoljnih poslova Dejan Eraković, iz Ministarstva unutrašnjih poslova Slobodan Malešić, iz Ministarstva za evropske integracije Miroslav Gačević, dok je predstavnik Ministarstva pravde Jovan Ćosić.

Ispred novinarskih i medijskih udruženja u grupi su Slobodan Radičević iz UNS-a, Marija Babić iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije, Veljko Milić iz Nezavisnog društva novinara Vojvodine, Veran Matić iz Asocijacije nezavisnih elektronskih medija, Ljiljana Stojanović iz Lokal presa, Stevan Ristić iz Asocijacije medija, Ivana Stevanović iz Asocijacije onlajn medija, Dragana Čabarkapa iz Sindikata novinara Srbije (SINOS) i Ferenc Berček iz Udruženja radio stanica (RAB).

Radna grupa za bezbednost i zaštitu novinara, kako je objavljeno u Službenom glasniku, dužna je da najmanje jednom mesečno dostavi izveštaj o radu predsedniku i potpredsedniku Vlade Srbije i ministru kulture i informisanja.

Vlada Srbije formirala je u četvrtak Radnu grupu za bezbednost i zaštitu novinara i radnu grupu za praćenje sprovodjenja Akcionog plana za primenu Strategije razvoja sistema javnog informisanja u zemlji za period 2020-2025. godine.

Iz Vlade je saopšteno da je dosadašnji rad Stalne radne grupe za bezbednost novinara, koja je pratila postupanje tužilaštva u slučajevima krivičnih dela protiv novinara, ukazao na potrebu da se rad na tom problemu institucionalizuje kako bi se efikasnije reagovalo u slučaju napada na novinare i pratile sve radnje preduzete u cilju zaštite njihove bezbednosti.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar