Foto: EPA-EFE/ABEDIN TAHERKENAREH

Iran je u subotu izvršio smrtnu kaznu nad novinarom koji je ranije živeo u egzilu, zbog njegovog rada na internetu kojim je, kako navode vlasti, podsticao nacionalne proteste zbog ekonomske situacije 2017. godine. Novinar je uhapšen i pogubljen nakon što se vratio u Teheran pod misterioznim okolnostima. Iranska državna televizija i državna agencija IRNA kažu da je 47-godišnji Ruhola Zam obešen u subotu rano ujutru. U izveštajima nije bilo više detalja.

U junu, Zam je osuđen na smrt zato što je osuđen za „korupciju na Zemlji“ – što je optužba koja se često koristi u slučajevima špijunaže ili pokušaja da se smeni vlada Irana.

Zamov vebsajt AmadNews i kanal koji je otvorio na popularnoj aplikaciji za poruke Telegram prenosio je vreme održavanja protesta i informacije neprijatne po zvaničnike, čime je direktno dovođen u pitanje integritet iranskg šiitske teokratije.

Demonstracije, koje su počele krajem 2017. godine, bile su najveći problem za iranski režim od protesta Zelenog pokreta 2009. a slični, masovni protesti održani su u novembru prošle godine.

Povod za proteste 2017. bio je nagli skok cena hrane. Mnogi veruju da su protivnici iranskog predsednika Hasana Rohanija iz tvrde struje podstakli prve demonstracije u konzervativnom gradu Mašadu u severoistočnom Iranu, pokušavajući da gnev javnosti usmere na predsednika. Ali, kako su se protesti širili od grada do grada, postali su otpor celoj vladajućoj klasi.

Ubrzo, direktne kritike Rohanija pa čak i vrhovnog vođe Ajatole Ali Hameneija mogle su se čuti na onlajn video snimcima koje je delio Zam. Njegov kanal je takođe objavljivao vreme održavanja i organizacione detalje protesta. Telegram je zatvorio svoj kanal zbog žalbi iranske vlade da širi informacije o tome kako se prave Molotovljevi kokteli. Kanal je kasnije nastavio da radi pod drugim imenom. Zan, koji je izjavio da je napustio Iran pošto je lažno optužen za saradnju sa stranim obaveštajnim službama, demantovao je da je podsticao nasilje na Telegramu u to vreme.Na protestima 2017. po svemu sudeći je uhapšeno oko 5.000 ljudi a 25 je ubijeno.

Detalji hapšenja novinara još nisu jasni. Iako je živeo u Parizu, Zam se vratio u Iran, gde su ga uhapsili obaveštajni zvaničnici. On je jedan od nekoliko opozicionih ličnosti u egzilu koji su se vratili u Iran u proteklih godinu dana.

Francuska je prethodno kritikovala njegovu smrtnu kaznu kao „težak udarac slobodi izražavanja i slobodi štampe u Iranu.“

U jednom intervjuu u julu, Zam je izjavio da je izgubio 30 kilograma od hapšenja u oktobru 2019. Posle hapšenja je rekao da će se sresti sa ocem koga nije video devet godina, i majkom i sestrom koje nije video oko šest godina.

Zam je sin šiitskog sveštenika Mohameda Ali Zama, reformiste koji je početkom 1980-ih radio u iranskoj vladi. Iranski mediji u julu 2017. su objavili njegovo pismu u kome kaže da ne podržava svog sina kada je reč o izveštavanju AmadNews i porukama na kanalu Telegram.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar