Vukašin Obradović Foto: N1

Novinar i nekadašnji predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Vukašin Obradović ocenio je danas da odluka Vlade Srbije da formira Radnu grupu za bezbednost i zaštitu novinara neće imati nikakvog stvarnog efekta i da služi samo da se skrene pažnja evropske javnosti i prikaže da postoji saradnja sa tužilaštvom, policijom i novinarskim udruženjima na tom poslu.U izjavi agenciji Beta, Obradović je rekao da će formirnaje te radne grupe imati samo propagandni efekat bez stvarnog uticaja na rad i bezbednost novinara.

Vlada Srbije formirala je u četvrtak Radnu grupe za bezbednost i zaštitu novinara i radne grupe za praćenje sprovođenja Akcionog plana za primenu Strategije razvoja sistema javnog informisanja u zemlji za period 2020-2025. godine.

Iz Vlade je saopšteno da je dosadašnji rad Stalne radne grupe za bezbednost novinara, koja je pratila postupanje tužilaštva u slučajevima krivičnih dela protiv novinara, ukazao na potrebu da se rad na tom problemu institucionalizuje kako bi se efikasnije reagovalo u slučaju napada na novinare i pratile sve radnje preduzete u cilju zaštite njihove bezbednosti.

Obradović je rekao da je Radna grupa sa istim zadatkom već postojala i da je ovo samo formalizacija tog stanja.

Vukašin Obradović Foto:Nova S

„To je potpuno suvišno. Ovo je neka vrsta ‘podržavljenja’ Radne grupe. To ne donosi nikakav novi kvalitet nego će povećati uticaj države, a to je krajnji cilj“, rekao je Obradović. On je dodao da eventualni pozitivan rezultat Radne grupe zavisi od angažovanja i umrežavanja napora tužilaštva, policije i novinarskih udruženja a ne od toga da li će država da preuzme odgovornost za njeno funkcionisanje.

„Ta Radna grupa neće dobiti nikakve nove ingerencije. Njeno formiranje služiće samo da se skrena pažnja evropske javnosti i da se poveća uticaj države, a to je možda i krajnji cilj“, rekao je Obradović.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar