Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

Vlada Srbije prošle godine najavila je veliki program ulaganja u Ovčarsko-kablarsku klisuru, kako bi se uredio ovaj prostor, i privukli turisti. Samo u ovoj godini planirano je pola milijardi dinara ulaganja. Među svim ovim planovima nije bilo rekonstrukcije visećeg mosta o čijoj trošnosti su mediji izveštavali ranije navodeći da su daske dotrajale, a ograda bušna. Namere da se most uredi mogu se jedino naći u dokumentu koji nosi naziv Program razvoja turizma Čačka od 2021. do 2024. U njemu se navodi da bi trebalo rekonstruisati viseće mostove, a kao mogući finansijeri su navedena nadležna ministarstva i grad Čačak.

Viseći most koji se srušio u Zapadnu Moravu, i odneo dva života a deset osoba ostalo povređeno, nije jedini u Ovčar Banji. Na samo kilometar nalazi se još jedan koji je takođe u lošem stanju. Uzvodno postoji i most sa čeličnom konstrukcijom, takođe u lošem stanju.

Ipak kako ističu stanovnici ovog područja nikakvo upozorenje u blizini mosta nije postojalo da je zabranjeno njegovo prelaženje. Čak postoje putokazi koji su navodili pešake da idu preko mosta. Gradonačelnik Čačka tvrdi suprotno. Kaže da most nije bio za upotrebu.

„Zajedno sa Vladom Srbije radićemo na osvetljavanju ovog slučaja, utvrdićemo pre svega ko je odgovoran za to što most nije bio stabilan već više decenija unazad. Grad je insistirao da se on ozakoni i da se da na upravljanje gradu Čačku“, kaže Milun Todorović, gradonačelnik Čačka.

Ali, zato Vlada Srbije ima velike planove za Ovčar Banju i okolinu. Samo u ovoj godini izdvojiće 500 miliona dinara kako bi nastavili projekte za modernizaciju ovčarsko – kablarske klisure.

„Napravili smo međuresornu radnu grupu i ovako izgleda kada zajedno rade različita ministarstva u okviru Vlade, javna preduzeća, lokalna samouprava i sve institucije u okviru lokalne samouprave. Mi smo u 2021. godini realizovali projekte u vrednosti od 185 miliona dinara u Ovčarsko-kablarskoj klisuri. Završili smo amfitetatar u Ovčar Banji, uređenje pristaništa na jezeru Međuvršje, Železničku stanicu Ovčar Banja, pristupne saobraćajnice do Kablara i parking kod manastira Blagoveštenje“, navela je Brnabićeva u novembru prošle godine.

U toku je istraga o nesreći u Ovčar Banji koju vodi Više javno tužilaštvo u Čačku. Zvaničnih podataka o istrazi još nema.

BONUS VIDEO: Detalji srušenog mosta u Ovčar banji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare