Zatrovana voda u bunarima, litijum iskopavanje zagadjenje
Foto:N1

Viši sud u Valjevu potvrdio je odluku valjevskog Osnovnog suda kojom je određena privremena mera kojom su zabranjena primenjena geološka istraživanja kompaniji Euro lithium Balkan d.o.o (Euro litijum).

Ova privremena mera će trajati do pravosnažnosti postupka kojim su meštani nekoliko valjevskih sela zahtevali od Ministarstva rudarstva i geologije im prizna svojstvo stranke sa suprotnim interesom od kompanije Euro litijum Balkan i da se odbije zahtev Euro lithium Balkan doo za produženje odobrenja za primenjena geološka istraživanja bora i litijuma na istražnom području Valjevsko- Mionicki basenu.

Podsećamo da su meštani sela Lukavac, Divci, Popučke, Dupljaj, Šušeoka u dolini Kolubare protestovali 7. novembra u Lukavcu. Tada su oni zatražili obustavu istraživanja litijuma i bora, hitnu reakciju nadležne inspekcije i oduzimanje dozvole kompaniji Euro Lithium Balkan za dalja istraživanja zbog kršenja zakona Srbije.

Razlog okupljanja su bili rezultati analize zemlje koji je uradio Hemijski fakultet kojima je potvrđena kontaminacija zemljišta iz dve istražne bušotine.

Meštani sela u dolini Kolubare će nastaviti da se bore za svoja prava i za zabranu daljih istraživanja.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar