Foto: Privatna arhiva

Građani Srbije koji imaju nekretnine u Grčkoj, a procenjuje se da ih oko 6.000, mesecima ne mogu da obiđu svoje kuće i stanove, jer zbog pandemije virusa Grčka ne dozvoljava državljanima Srbije da uđu u tu zemlju. Vlasnici nekretnina, pokrenuli su virtuelni protest i od danas, na stotine njih, svakodnevno šalje mejlove ambasadi Grčke u Beogradu sa pitanjem, zbog čega im ne dozvaljavaju da uđu na svoje imanje.

„Pokrenuli smo ovaj virtuelni protest, samo da bi nas neko iz ambasade primetio i odgovorio na naš zahtev“ kaže za Nova.rs, Tamara Rančić, predsednica Udruženja „Grčka iz prve ruke“, podsećajući da već mesecima pokušavaju da dobiju bilo kakav odgovor od srpske ili grčke ambasade, ministarstva inostranih poslova obe zemlje ili konzulata. Objašnjava da su posle nebrojenih pokušaja da od nadležnih dobiju odgovore zbog čega ne mogu da obiđu svoje nekretnine, bili prinuđeni da na ovakav način skrenu pažnju na svoje probleme.

Foto: Privatna arhiva

„Mnogi od nas nisu obišli svoje apartmane i kuće duže od godinu dana, ne znamo da li je tokom prošle zime nešto puklo, da li smo opljačkani ili se možda neko uselio u naše stanove. Kraj oktobra je poslednji rok da sklopimo sporazum za plaćanje poreza na rate ili da ga izmirimo u celom iznosu, a ako to propustimo, verovatno ćemo snositi novčane kazne. Mi ne tražimo ništa što nije normalno, već samo da nam se omogući da uđemo u zemlju i obiđemo naše nekretnine. Ne želimo da nas tretiraju kao turiste, već kao ljude koji su investirali svoj novac u njihovu zemlju,“ u očaju priča predsednica Udruženja „Grčka iz prve ruke“.

Tamara Rančić napominje da je prvi virtuelni protest, kada su vlasnici nekretnina slali mejlove grčkoj ambasadi u Beogradu organizovan 13. oktobra. Tada je grčka vlada odlučivala da li će građanima Srbije dozvoliti ulazak ili produžiti zabranu koja, sa kratkim prekidom u junu, traje praktično od početka pandemije. Nikakvu reakciju nadležnih, kako tvrdi, nisu dobili, pa su odlučili da od danas intenziviraju svoj virtuelni protest.

„Odlučili smo da našim pitanjima ‘zatrpamo’ mejl grčke ambasade u Srbiji i da im na taj način skrenemo pažnju na naše probleme. Danas smo slali mejlove od 10 do 12, a svakog narednog dana produžavaćemo za sat vremena. Mejlove šaljemo i po nekoliko puta, a u njima je samo jedna rečenica na srpskom i engleskom jeziku ‘Ako sam zdrav, zašto mi Grčka ne dozvoljava da uđem na svoje imanje’. Želimo da nas primete i da konačno, posle više meseci pokušaja, dobijemo bilo kakav odgovor,“ objašnjava Tamara na koji način protestuju građani Srbije koji su investirali u kupovinu i izgradnju stanova i kuća u Grčkoj.

Foto: Privatna arhiva

Tamara ističe da samo u Solunskoj regiji postoji oko 3.000 nekretnina koje su u vlasništvu državljana Srbije, a procenjuje se da na teritoriji cele Grčke ima oko 6.000 stanova i kuća, koje vlasnici iz Srbije ne mogu da obiđu i izmire tekuća dugovanja.

Objašnjava da se Udruženju javljaju i građani koji su započeli lečenju u toj zemlji, kao i oni koji strahuju da će im propasti započete investicije ili kupovina nekretnina, jer su već dali novac za kaparu, a zbog zabrane ulaska u zemlju, ne mogu u predviđenom roku da zaključe započete ugovore.

Rančić apeluje na nadležne institucije, kako domaće tako i na grčke, da se što pre uključe u sagledavanje problema sa kojima se suočavaju vlasnici nekretnina i, ukoliko je moguće, da im se izdaju posebne propusnice na osnovu kojih bi mogli da uđu u Grčku, bar na nekoliko dana.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare