Foto: Ivana Stojanov/Nova.rs

Produžetak zabrane ulaska vlasnika srpskih pasoša u Grčku do kraja septembra doliva so na već postojeću ranu građana Srbije koji su vlasnici nekretnina u ovoj turističkoj zemlji. Pojedini od njih nisu ušli u svoj posed godinu dana. Neplaćeni računi, porezi, nalozi za isključenje struje, samo su neki od problema sa kojima se trenutno bore naši građani koji imaju stanove, kuće, apartmane u Grčkoj.

Brojni zvanični dopisi Udruženja „Grčka iz prve ruke“, koje je osnovano za pružanje pravne pomoći i zaštitu imovine Srba u Grčkoj, još su – bez konkretnih odgovora.

Predsednica Udruženja Tamara Rančić za Nova.rs ističe da su dopise upućivali na mnogo adresa u Grčkoj.

„Kao predsednik i pravni zastupnik Udruženja Grčka iz prve ruke, i svih građana Srbije koji poseduju nepokretnu i pokretnu imovinu u Grčkoj, iskazujem zabrinutost svih Srba koje zastupam preko ovog udruženja i molim vas za uputstva – pojašnjenja o tome kako je moguće da državljani Srbije legalno uđu u Grčku na svoja imanja?

Mnogi vlasnici imovine od prošle godine ne mogu da dođu i posete svoja imanja, što stvara brojne probleme poput isključenja struje i vode za neplaćene račune. Neplaćeni porez rezultira novčanim kaznama, na čekanju su i kupoprodajni ugovori, sudovi itd…“, stoji u dopisu.

Grci su, podseća Tamara Rančić, dozvolili strancima da kupuju nekretnine.

„Samim tim su dužni da dozvole nesmetano korišćenje i upravljanje tom kupljenom imovinom. Država Srbija preko svoje Ambasade u Atini ili Konzulata u Solunu mora da ukaže na ovo kršenje prava i zahtevati da se to poštuje, što se nije dogodilo do danas.

Sredinom jula, kada je zabrana definitivno stupila na snagu pozvala sam Ambasadu u Atini. U tom telefonskom razgovoru su me iz Atine uputili na Solun, a iz Soluna uputili na Ambasadu Grcke u Beogradu kao jedine relevantne za resavanje našeg problema. Ovo je borba sa vetrenjacama“, navodi Tamara Rančić.

Kako ističe, članovi udruženja su besni i očajni.

Foto: Ivana Stojanov/Nova.rs

„Na insistiranje članova, čula sam se sa sekretarkom ambasadora. Želeli smo da zakazemo sastanak povodom ponovnog produženja zabrane, ali prema rečima sekretarke, kako šaljemo mnogo mejlova ambasador je upućen u našu situaciju i prosleđuje ga nadležnim službama, tako da nemamo šta više novo da mu kažemo uživo“, navodi Rančić za Nova.rs.

Ovo udruženje zahteva da vlasnici nekretnina u Grčkoj nemaju isti status kao što imaju turisti – da se napravi izuzetak i omogući im se da dođu do svoje imovine.

Dok građani sa srpskim pasošem ne mogu da pređu grčku granicu, prema novim informacijama bar ne do 30. septembra, državljani Srbije koji imaju pasoš još neke zemlje, pogotovo one članice EU, mogu bez smetnje da uđu u Grčku.

Udruženje „Grčka iz prve ruke“ ima, prema navodima Tamare Rančić, oko 9.000 članova. Među njima je i oko 200 vlasnika nekretnina u Grčkoj.

Tačan podatak koliko naših ljudi poseduje nekretninu u ovoj zemlji – ne postoji.

„Nezvaničan je podatak da u Grčkoj ima više od 5.000 stanova u vlasništvu srpskih državljana. Otuda ne čudi da je pripremljeno isključenje struje za oko 1.500 korisnika. Problem imaju i vlasnici pokretne imovine, oni čije su jedrilice zaglavljene u Grčkoj na području Krfa, Lefkade, Preveze“, ističe Tamara Rančić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare