Foto: Ivana Stojanov/Nova.rs

Mi ne možemo da imamo isti status kao turisti - ako plaćamo porez i redovno ispunjavamo obaveze koje imamo prema državi, trebalo bi da se napravi izuzetak i omogući nam se da uđemo u Grčku. Ovim rečima se Tamara Rančić, predsednica Udruženja "Grčka iz prve ruke", obratila redakciji Nova.rs navodeći da u okviru udruženja postoji oko 200 vlasnika nekretnina u Grčkoj, koji u svoje posede nisu ušli već godinu dana.

Pandemija koronavirusa promenila je sve – od načina poslovanja, preko načina kupovine, školovanja, lečenja, pa sve do – načina i mogućnosti putovanja.

Grčka, omiljena destinacija srpskih turista, ove sezone zatvorila je vrata za državljane Srbije. Tačnije – za one sa srpskim pasošem.

Državljani Srbije koji imaju pasoš još neke zemlje, pogotovo one članice EU, mogu bez smetnje da uđu u Grčku.

Oko dve stotine vlasnika apartmana, studija, stanova i kuća u Grčkoj ovog leta nisu mogli da kroče u svoje posede. Prema rečima Tamare Rančić, oni ne mogu na vreme da plate troškove, a veliki broj već ostaje bez električne energije zbog neizmirenih računa.

„Od jula meseca pokušavamo da na lep način objasnimo, da je neophodno da Republika Grčka napravi razliku između turista i ljudi koji imaju imovinu u Grčkoj.  Toliko smo daleko otišli da smo angažovali i grčkog advokata da nam pruži pomoć oko pisanja dopisa na grčkom jeziku“, kaže za Nova.rs Tamara Rančić.

Foto: Shutterstock

Obraćali su se, navodi – Ministarstvu spoljnih poslova Grčke, Policiji za strance, Ministarstvu civilne zaštite Grčke, Generalnom sekretaru za civilnu zastitu Grčke, nekoliko puta i našoj ambasadi u Atini, Konzulatu u Solunu i „bezbroj puta Ambasadi Grčke u Beogradu“.

„Poslednji put kada smo se obratili ambasadoru lično i tražili pismeno obrazloženje na pismeni dopis koji smo uputili na grčkom jeziku , rečeno nam je da su uputili zahtev nadležnoj službi u Atini, bez objašnjenja kojoj i bez ikakvog linka“, navodi naša sagovornica.

Vlasnici nekretnina u Grčkoj traže, kako ističe – neku vrstu specijalne dozvole kao što je imaju studenti, poljoprivredni radnici na plantažama…

„Mnogi od nas nisu ušli u svoje posede od prošlog leta. Mnogima su isključili struju, sada dolazi u septembru da se plati porez. Grci su vrlo rigorozni po pitanju kazni za kašnjenje u plaćanju poreza. Vlasnici ne znaju šta se dešava, da li im se neko uselio u stan ili kuću. Sporadično se čuje da je bilo pljački…“, navodi Tamara Rančić.

Udruženje „Grčka iz prve ruke“, prema rečima sagovornice, broji oko 9.000 članova. Među njima je i oko 200 vlasnika nekretnina u Grčkoj. Međutim, kako saznajemo – građana koji poseduju kvadrate u ovoj zemlji višestruko je više.

Ko sme da uđe, ko ne

Prema zvaničnim informacijama Ministarstva spoljnih poslova Srbije, državljani Srbije ne mogu da uđu u Grčku.

Ova odluka važi do 15.septembra 2020, mada se (nezvanično) očekuje da će i posle tog datuma biti produžena.

Međutim, i od ovog pravila postoje izuzeci.

„Izuzetak su državljani Srbije koji imaju regulisan boravak u Grčkoj ili nekoj od zemalja EU ili Šengena, kao i posebne kategorije građana – vozači kamiona, studenti, sezonski radnici u poljoprivredi, lica koja dobiju odobrenje od Ambasade Grčke u Beogradu i slično“, navodi Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Državljani Srbije koji imaju boravak u Grčkoj mogu ući na svim drumskim prelazima, uz prethodnu prijavu (Passenger Locator Form – PLF) i prezentovanje koda koji se dobije preko ove prijave (prijava se može pronaći na sajtu travel.gov.gr). Obavezan je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, na engleskom jeziku.

Državljani Srbije koji imaju boravak u nekoj od zemalja EU ili Šengena mogu ući u Grčku samo na graničnom prelazu Promahonas (između Grčke i Bugarske), uz obavezu posedovanja negativnog PCR testa, ne starijeg od 72 sata, na engleskom jeziku i uz prethodnu prijavu (Passenger Locator Form – PLF) i prezentovanje koda koji se dobije preko ove prijave (prijava se može pronaći na sajtu travel.gov.gr).

Za ulazak u Grčku vazdušnim putem obavezna je prijava (Passenger Locator Form – PLF) i prezentovanje koda koji se dobije preko ove prijave. Za putnike koji dolaze iz Beograda nije potrebno imati negativan PCR test.

„Putnici se testiraju na aerodromu po principu slučajnog uzorka (nekada mogu da budu testirani svi putnici u avionu). Putnici koji su testirani obavezni su da budu u kućnoj izolaciji 24 časa od testiranja. Ukoliko je rezultat testa negativan, nema daljih restrikcija kretanja, a ukoliko je pozitivan, putnik dobija instrukciju za dalje postupanje (obično se radi o kućnoj izolaciji u trajanju od 14 dana ili o upućivanju u neku od ustanova). Izuzetak su putnici koji dolaze iz Bugarske, Rumunije, UAE, Malte, Švedske, Belgije, Španije, Albanije i Severne Makedonije koji moraju imati negativan PCR test, ne stariji od 72 sata“, navodi srpsko ministarstvo.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare