Putovanje u Grčku neizvesno i sledećeg leta

Biznis 17. sep. 202014:10
Podeli:
Foto: Tamara Marković/Nova.rs

Grupa hotelijera u Grčkoj je zatražila da se moratorijum kojim im država dozvoljava da do 2022. ne vrate novac za aranžmane koji nisu realizovani zbog korone bude produžen do 2025. godine. Po svemu sudeći, to im neće biti dozvoljeno, država je načelno taj njihov zahtev odbila, kaže za naš portal direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (YUTA) Aleksandar Seničić. Ipak, još uvek je neizvesno kako će se realizovati putovanja za sledeću sezonu, jer je tokom epidemije moratorijum još uvek na snazi.

Seničić kaže da se, prema informacijama koje su stigle od nadležnih, o takvom zahtevu hotelijera koji bi agoniju turističkih agencija produžio za još tri godine više neće ni raspravljati. Ipak, ima dosta nejasnoća i u tome kako će se aranžmani realizovati u narednoj godini.

„Imamo dokaz da smo taj novac uplatili, imamo ugovor za ovu godinu. Ti ugovori bi po automatizmu trebalo da budu prebačeni za narednu godinu. Međutim, Grcima Vlada omogućava da novac vrate tek 2022. Oni mogu da kažu: mi nećemo da sada potpišemo ugovore za sledeću godinu ili hoćemo, ali pod neki drugim uslovima“, kaže Seničić.

On dodaje da putnici u svakom slučaju neće biti oštećeni, pošto i u Srbiji postoji rok za povraćaj novca do 2022. godine. Ipak, cilj je da se svi aranžmani realizuju što pre.

Seničić kaže da Grčki partneri odugovlače sa isplatama svojih dugovanja, a da bi najbolje rešenje bilo da profesionalci iz oblasti turizma iz Srbije dobiju dozvolu da odu u Grčku i da tamo na licu mesta razgovaraju sa onima od kojih su zakupili privatan smeštaj ili hotelsku sobu.

Direktor Yuta kaže da je ukupno oko 400.000 ljudi je uplatilo aranžmane koje nisu iskoristili i za koje postoje zamenski vaučeri. Najveći broj tih vaučera je ostao za sledeću godinu, a njihova sudbina se čini i dalje neizvesna.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar