Nakon duge borbe, područje Bare Reva ušlo je u proceduru da bude proglašena za zelenu površinu, čime su višemesečni napori građana urodili plodom jer će Reva biti spašena. Građani su stražarili, kampovali, protestovali, a podršku im je pružila i nekolicina poznatih ličnosti. Ne treba se opuštati dok se Reva i zakonski ne zaštiti, ali izgleda da je jedan veliki korak napravljen čime će Reva i definitivno nastaviti da živi.

Ekološki ustanak saopštio je da je Bara Reva ušla u proceduru da bude proglašena za zelenu površinu, čime je onemogućeno da ovaj rezervar prirode postane deo privrednog i urbanističkog plana.

Možda će neko olako shvatiti ove redove da će Reva biti proglašena za zelenu površinu, ali ne smemo zaboraviti da je borba za ovaj uspeh trajala mesecima, po kiši i suncu, tokom cele noći.

Borba je bila kada je kamion pokušao da donese novu turu smeća, pa se ispred njega, kao što se onda isprečio  građanin na Trgu Tjenanmen u Kini, isprečila glumica Svetlana Bojković koja je svojim telom, osmehom i željom da se čuje glas za bolju sredinu zaustavila kamion.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Na odušeljenje svih, kamion se povukao, što je predstavilo prvu malu pobedu Reve. Pre toga, aktivisti i građani, među kojima je bio i Aleksandar Jovanović Ćuta tokom celog dana i noći stražarili su kod ovog rezervata, kako kamioni ne bi dovozili novi otpad i tako uništavali prirodu.

Bara Reva – odbrana prirodne oaze

Na Revi se kampovalo, igralo, družilo, pevalo, pilo, a rezultat uporne borbe stigao je nakon nekoliko meseci: Reva će biti proglašena za zelenu površinu.

Bonus video: Svetlana Bojković stoji ispred kamiona kod Bare Reva

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare