Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Ekološki aktivisti danas su na pisarnici Gradske uprave predali peticiju protiv uništavanja beogradske Bare Reva.

Iako se nakon obećanja gradskih vlasti činilo da je ovo prirodno dobro vraćeno pod zaštitu, iz Udruženja „Bela čaplja“ otkrivaju da ipak nije tako.

Petar Matunović iz tog udruženja rekao je za N1 da problem nije rešen i da nije dobio pravnu, završnu reč.

„A to je da konačno dobijemo ovu oblast kao zaštićeno prirodno dobro. Postoje dve stvari koje su sporne – Plan detaljne regulacije usvojen 2018, koji ovu čitavu oblast od 300 hektara predviđa za industrijsku zonu, bez ikakve studije uticaja na životnu sredinu, jer da je bila urađena jasno bi bilo da područje gde obitava više od 150 zaštićenih i strogo zaštićenih vrsta, ne može nikako da bude područje za industrijske namene. Takođe, brojne međunarodne konvencije sprečavaju takve aktivnosti u podunavlju“, kaže gost N1.

On navodi da posao koji treba da obavi sam Zavod za zaštitu prirode – da područje, koje je više od 100 godina predmet interesovanja brojnih naučnika i naučnih organizacija, da stavi pod svoju zaštitu, nije urađen do dana današnjeg.

„Neke prijave koje smo uputili u junu prošle godine još nisu dobile odgovor nadležnih inspekcijskih službi, prijavili smo još u junu i jednu manju deponiju koja je pored Bare Reva i zahvata jednim delom tu oblast i tek pre neki dan smo dobili potvrdu inspekcije da je to neovlašćeno zatrpavanje te oblasti. A za Baru Reva se niko ne oglašava, a ekološki inspektor koji je izašao na teren je u svom tumačenju, naveo da ne vidi problem što je ova oblast zatrpana, što je nonsens“, dodao je.

On je naveo da se u mešanom građevinskom otpadu koji je tu odložen postoje primese azbesta i drugih otrovnih jedinjenja, i da je taj otpad jako štetan za životnu sredinu.

Uzorkovanjem tla i vizuelnom opservacijom smo ustanovili da tu postoje tragovi azbesta, azbestnih ploča i azbestnih cevi i po pravilima skladištenja tih mateijala, oni se skladište u zatvorenim metalnim sanducima, a ovde su istovarani u svakoj turi, naveo je. To nije prosta zemlja, kako navodi ekološka gradska inspekcija u svojim izjavama, zaključio je.

Bonus video: Svetlana Bojković stoji ispred kamiona, Bara Reva

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar