Vidi Gari ne moze Novi Sad na vodi
Protest u Novom Sadu. Foto: Nova.rs

Protest pod nazivom "Vidi, Gari, možemo zajedno" upravo je počeo na Dunavac-Šodrošu u Novom Sadu, u znak otpora zbog namere gradskih vlasti da izgrade "Novi Sad na vodi", najavili su organizatori.

Pročitajte još...

Protest možete pratiti uživo na našoj FB stranici ili na ovom linku.

Prvi govornik na protestu bio je predsednik NUNS-a Željko Bodrožić, koji je istakao da je situacija u državi nemoguća.

„Vi iz dana u dan vidite da sve luđe i luđe stvari postaju normalne. Oni su rešili da unakaze ovaj deo Novog Sada zbog svog profita. Njih ne interesuje vaš život i vaše uspone, već samo zarada i da ukradu ono što nisu do sada ukrali. Zato vas pozivam da branite svoj životni prostor. Vojvodina i Novi Sad se razlikuju po tome što se uvek znao red i znalo se gde se šta postavlja“, poručio je Bodrožić, dodajući da ne sumnja da će akcija protiv izgradnje „Novog Sada na vodi“ biti uspešna.

Nakon Bodrožića, okupljenima se obratio i arhitekta Dragoljub Bakić, koji je rekao da su se Novosađani „razumno pobunili protiv bahate i pohlepne vlasti“.

Protest u Novom Sadu. Foto: Nova.rs
Dragoljub Bakić. Foto: Nova.rs

„Mi smo se okupili posle 200 dana na mestu zločina kako bi im rekli da ćemo i u narednih 200 dana braniti ovo mesto“, naglasio je on.

Bakić je rekao da postoji velika šansa da se vlast sruši u Beogradu.

„Dajte da prepišemo Mađare i Crnogorce i da osvojim Beograd. To je mnogo važno, jer kad osvojim prestonicu, to je trećina Srbije“, napomenuo je Bakić.

Nikola Kolja Krstić iz pokreta „Tvrđava“ iz Smedereva, rekao je da aktivisti neće dozvoliti nesmetano zagađivanje vode i vazduha, te da je mnogo važna maksima „Možemo zajedno“.

„Mi moramo i možemo zajedno, zato što smo došli do kraja – nema dalje. Ja dolazim iz grada, koji kao i Novi Sad, ima na svom grbu Dunav. Međutim, ovde imamo posla sa ljudima koji na Dunav ne gledaju kao deo kolektivne svesti, već kao šansu da operu arapske i kineske pare i napune svoje džepove. Za njih je ovo šansa da konačno okupiraju ovu zemlju. U tome ih niko neće pojedinačno sprečiti, nijedan političar, već svi mi zajedno“, naglasio je on.

Đorđe Miketić, iz odborničke grupe „Srce grada“ sa Starog grada , naveo je da nije dovoljna puka smena vlasti, već istinske promena celog sistema.

„Moramo konačno da naučimo onu lekciju – da pobedimo u miru. Da naučimo da branimo jedni druge, uprkos razlikama. Da naučimo da smo mi ti koji kontrolišu sistem i institucije“, podvlači Miketić

Branka Ćurčić iz Grupe za konceptualnu politiku kaže da je situacija veoma teška, jer se ljudi nalaze u trenutku od dobrovoljnog odricanja od svojih političkih prava.

„Mi znamo da je politika mnogo šira od partijske i da se tiče svih. Danas su nemogući pregovori s vlašću, jer je ona prva koja krši sva naša prava i to na svakom koraku. Mi moramo da gradimo svoje argumente i da ojačamo značaj peticija i svega što vlast pokušava da dezavujiše“, navela je ona.

Okupljenima se obratio i Branislav Guta Grubački iz organizacije „Novi optimizam“, koji ih je pozvao da se pridruže eko protestu naredne subote u Beogradu.

Protest su obeležile pesme „Novi Sad na vodi – ne“, posvećena nemeri gradskih vlasti da pokrenu istoimeni projekat i „Živeti slobodno“, Đorđa Balaševića.

Kako je ranije saopštila organizacija Novi optimizam, investitori nameravaju da 500 metara u korito reke izmeste odbrambenu liniju grada, a da potom isuše rukavce Dunavca i tu izgrade stanove.

Iz pokreta Novi optimizam ocenili su da je u istoriji najvećeg vojvođanskog grada nezabeležen pokušaj vladajuće stranke da uništi generacijski trud i nastojanje da se gradski život uklopi u jedinstvenu oazu najveće evropske reke i njenog prirodnog staništa.

“Ostaće sramnim slovima ispisan pokušaj političke garniture Srpske napredne stranke da povlašćenim pojedincima omogući enormno bogaćenje na štetu životnog prostora stanovnika”, naveli su iz pokreta Novi optimizam.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar