Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Važenje kovid propusnica od večeras je pomereno na 20.00 sati, a osim ugostiteljskih objekata u kojima su one do sada bile obavezne, kontrolisaće se kockarnice, kladionice i slot klubovi. Najnovija mera kriznog štaba ispraznila je Obilićev venac, glavnu gradsku štraftu poznatu po ugostiteljskim lokalima, a neki od vlasnika odlučili su da lokale zatvore već u 20.00 sati.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Ponedeljak veče i kiša u normalnim okolnostima ne bi smetali gostima lokala na Obilićevom vencu gde su bašte i lokali mahom uvek puni, nezavisno od vremenskih prilika i dana u nedelji. Međutim, sa uvođenjem novih mera, situacija se znatno promenila, pa su mnogi vlasnici večeras stavili katance već u 20.00 časova, a kako će raditi nadalje, ni sami ne znaju.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

„Večeras nam je neka vrsta testa, videćemo kako će se situacija odvijati. Inače smo radili normalno, pa smo  skratili radno vreme do 22.00 sata, a kako ćemo sada, videćemo. Najveći je problem to što ni mi, ugostiteljski radnici, ne znamo ništa. Moje kolege i ja još nemamo raspored za ovu nedelju jer ne znamo koju meru nosi novi dan. Što se gostiju tiče, mahom sami izađu malo pre 22.00 sata ukoliko nemaju kovid propusnice i već su navikli na to, tako da verujem da će ista situacija biti i sada“, kaže nam konobar jednog od kafića na Obilićevom vencu.

Kivni što se i ova mera prelama preko njihovih leđa, ugostitelji smatraju da su se našli u bezizlaznoj situaciji i da njihov biznis najviše trpi, posebno imajući u vidu da neka druga mesta, gde u zatvorenom prostoru cirkuliše veliki broj ljudi, poput tržnih centara, sportskih i zabavnih manifestacija, nesmetano rade.

Olakšica bi im bila, kažu, ukoliko bi se postigli neki dogovori tako da im se, recimo, daju poreske olakšice ili da se smanji cena zakupa lokala. Takođe, smatraju da je nefer što u pojedine popularne kafiće inspektori i komunalna policija uopšte ne zalaze otkako su na snazi nove mere.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Mnogi od njih nisu želeli pred kameru, ali nam u neformalnom razgovoru otkrivaju da su na velikim gubicima i da će ovaj mesec sasvim sigurno poslovati u minusu, posebno ako se u obzir uzme da u kafiće na Obilićevom vencu mahom dolaze mladi ljudi koji su u najvećoj meri nevakcinisani.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Menadžera jednog od lokala zatekli smo kako vrši poslednje pripreme pred zatvaranje. Na pitanje kako se nove mreže odražavaju na njegov posao, kaže – užas.

„U osam sada zatvaramo, radnici mi nemaju vakcine, mladi su. Ja imam, ali ne mogu sam da radim. Gosti su mi mlađa populacija, do 25, 30 godina… Sinoć smo radili do deset, večeras do osam. Evo, vidite, zaključano, prazno… Blago rečeno užas! Ne možemo ovako opstati, videćemo šta ćemo, da li će se neko vakcinisati“, kaže za portal Nova.rs menadžer jednog od lokala Ivan Kulić.

Kako objašnjava, i sa radnim vremenom do 22.00 sata, on i osoblje su se nekako dovijali..

„Mi smo, da bismo radili sinoć i preksinoć, radili testove, međutim u 22.00 je već bio kraj, niko od gostiju nije ostao. Šta da se radi, teško je“, kaže on. Na pitanje kako misli da će se ovo završiti, kaže da misli da se ide ka zatvaranju.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

„Malo pomalo će verovatno skraćivati radno vreme, do šest, pa do četiri… Verovatno će zatvoriti i sportske događaje, tržne centre i ostalo. Neka bilo šta urade samo nek se što pre završi. Trenutno smo mi na udaru i to mi je krivo“, kaže Kulić.

Mera obaveznih kovid propusnica stupila je na snagu tokom vikenda 24. oktobra, dok se od ponedeljka 26. oktobra sprovodilo kažnjavanje. Ova mera važila je za ugostiteljske objekte nakon 22.00 sata, a od danas je produžena za dva sata i kontrola počinje od 20.00 časova.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

 

Kada je kovid propusnica validna?

Validna kovid propusnica, kako je portal „Nova.rs“ već pisao, podrazumeva potvrdu o primljenoj drugoj ili trećoj dozi vakcine ne stariji od sedam meseci.

Takođe, priznaje se i negativan PCR test ne stariji od 72 sata, negativan antigenski test koji je validan 48 sati ili potvrda o preležanoj koroni koja nije starija više od sedam meseci. COVID propusnica je validna i ukoliko građanin poseduje pozitivan test na antitela (IgG), ne stariji od tri meseca koji je urađen u državnoj laboratoriji.

 

****

Bonus video: Kisić: Kovid propusnice u ugostiteljskim objektima od 20.00 časova 

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare