Kovid propusnice, čije je uvođenje današnjom odlukom Kriznog štaba produženo od 20 sati, pored ugostiteljskih važiće i za ulazak u još neke objekte.

Kovid propusnice su neophodne za ulazak i boravak u svim ugostiteljskim objektima u zatvorenom prostoru – restoranima, kafićima, barovima, noćnim klubovima, a nakon današnje sednice Kriznog štaba ova mera je proširena i na kockarnice, kladionice i slot klubove.

Mera stupa na snagu od ponedeljka, 8. novembra.

Inače, Krizni štab za borbu protiv pandemije koronavirusa odlučio je da će kovid propusnice za ulazak u ugostiteljske objekte biti obavezne od 20 sati, umesto od 22 časa kako je do sada bio slučaj.

Prema rečima ministarke Darije Kisić Tepavčević, uvođenje kovid propusnica na onim mestima gde se virusi najviše prenose i gde se okupljaju mlađe osobe, iako je ta mera ograničena, imala je efekta na povećanje učestalosti vakcinacije prvom dozom.

U skladu sa tim, odlučeno je da se proširi ovaj vremenski period za ugostiteljske objekte od 20h, s tim što će ugostiteljski objekti moći da rade 24 sata – ukoliko svi gosti imaju kovid propusnice posle 20 sati,  rekla je Kisić nakon sednice Kriznog štaba.

Inače, ugostiteljski objekti će moći da rade i iza 1h, ukoliko svi gosti imaju kovid propusnice. Kisić  je istakla da je veliki broj inspekcijskih ekipa na terenu i da će moći da kontrolišu sve te objekte.

Validna kovid propusnica podrazumeva potvrdu o primljenoj drugoj ili trećoj dozi vakcine ne stariji od sedam meseci.

Takođe, priznaje se i negativan PCR test ne stariji od 72 sata, negativan antigenski test koji je validan 48 sati, ili potvrda o preležanoj koroni koja nije starija više od sedam meseci. COVID propusnica je validna i ukoliko građanin poseduje pozitivan test na antitela (IgG), ne stariji od tri meseca koji je urađen u državnoj laboratoriji.

BONUS VIDEO: Prva noć kovid propusnica u Beogradu

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare