Foto: Privatna arhiva

Dan uoči ustoličenja novog episkopa budimljansko-nikšićkom Metodija, vernici u Beranama mogli su da prisustvuju nesvakidašnjem prizoru - episkop pakračko-slavonski Jovan Ćulibrk se padobranom spustio u manastir Đurđevi stupovi.

Pročitajte još...

Iako je za neke prizor ispred manastira u Beranama bio neočekivan, oni koji su upoznati sa biografijom episkopa pakračko-slavonskog nisu bili iznenađeni time što je vladika Jovan izabrao da se baš na ovakav način pojavi na ustoličenju Metodija, koji je takođe veliki ljubitelj padobranstva.

Podsetimo, u intervjuu datom našem portalu, vladika Jovan je opisao kako se kod njega javila ljubav prema padobranstvu, navodeći da je do sada imao preko 400 skokova.

“Nije tu u pitanju nekakvo sportsko interesovanje. Ja sam 2002. godine uveden u 63. padobransku brigadu, kao deo eksperimenta kako će funkcionisati buduće vojno sveštenstvo u tadašnjoj Vojsci Jugoslavije, a sada Vojsci Srbije. Odluka je bila da se počne sa elitnom jedinicom, kao i u svakom drugom slučaju kad su u pitanju eksperimenti te vrste, jer to se uvek radi u najboljim jedinicama. Tako je odlučeno da to bude 63. padobranska brigada, čije sam pripadnike već poznavao. Ja sam, naravno, prethodno prošao fizičke i psihičke, odnosno psihološke testove. Prvi zaključak je bio da sveštenik mora da prođe sve ono što prolazi svaki pripadnik jedinice i da on ne može ni po čemu biti izdvojen od života vojnika. Tako sam ja prošao osnovnu padobransku obuku u Nišu – zahtevnu i tešku, nakon čega sam postao padobranac. To je jedinica iz koje se ne odlazi lako, nađite mi muškarca koji se ne ponosi time što je padobranac, svakako i ženu, ali to je izrazito podvižnički, muški posao. Ne možete vi sada skočiti, postati padobranac i ponašati se kao da ste isti kao pre, to je nemoguće. Ne postoji čovek koji je ostao isti posle skakanja padobranom”, rekao je on za naš portal.

Vladika Jovan prethodnog dana je prethodnog dana služio liturgiju u crkvi Preobraženja Gospodnjeg u centru Berana.

Pored toga što je na čelu jedne od najznačajnijih eparhija SPC, vladika Jovan je i naučnik, podoficir, filozof, pesnik, rok kritičar, istoričar, ali pre svega – čuvar sećanja na žrtve naših predaka.

Uz episkopa pakračko-slavonskog, na ustoličenje novoizabranog episkopa budimljansko-nikšićkog Metodija, došao je veliki broj arhijereja SPC, uključujući i patrijarha Porifirija i mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija.

Pogledajte skok vladike Jovana Ćulibrka

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram