Više turista, znači i više đubreta, tako se ukratko može opisati ono što je ovog leta zadesilo prirodne lepote Srbije. Koronavirus naterao je mnoge da ostanu u Srbiji i potraže alternativna mesta i lokacije za letovanje. Ipak, mnogi prirodu shvataju zdravo za gotovo, kao da je ona tu da bi im služila. Iza turista ostaju tragovi koji remete njenu lepotu i govore o našem nemaru - đubre.

Žrtva turista i otpada koji je ostao za njima postalo je i Zavojsko jezero na Staroj planini. Ipak, nekoliko ljudi rešilo je da spase jezero od nas samih i očisti ga. Proteklog vikenda u akciju je krenulo i rukave zasukalo njih četvoro, upamtite ova imena  – Bane Andonović, Miloš Milošević, Rajko Čepić i Danijel Mitić.

Foto: Bane Andonović

Dok drugi bacaju đubre ili samo kritikuju putem društvenih mreža, oni su prešli sa reči na delo. Plastična ambalaža, prazne paklice cigareta ružile su i zagađivale jezero.

 

„Akciju smo pokrenuli iz čistog revolta prema ljudima koji samo slikaju đubre i kače po društvenim mrežama, a pritom se ne sete da to isto đubre pokupe bez obzira ko ga je tu ostavio. Sa prijateljima iz Beograda koji su prvi put u svom zivotu dosli na Staru planinu, u selo Pakleštica i Zavojsko jezero, sasvim spontano smo se organizovali i očistili oko 4 kilometra obale. Nikakvu pomoć ni od koga nismo imali, sve sam sam isfinansirao“, priča nam Bane Andonov.

Naš sagovornik ima i uspomene koje ga vežu za ovo jezero, za njega ova akcija ima i emotivnu važnost.

Zavojsko Jezero
Foto: Bane Andonović

„Ja sam odrastao u Pakleštici, sve svoje letnje odmore sam proveo gore“, priseća se Bane.

Akciju je počelo njih četvoro, ali se, povedeno njihovim primerom, pridružilo još dvoje – Saša Živković i njegova ćerka Ema iz Pančeva.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare