Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Marija Momčilović je imala 46 godina i radila je kao fizioterapeutski tehničar u beogradskom Zavodu za rehabilitaciju. Nije radila u kovid sistemu, ali se ipak zarazila na poslu i 23. novembra izgubila bitku sa koronom. Marija je iza sebe ostavila sina, koji i profesionalno nastavlja njenim stopama. Njena majka, Miroslava Milojević, pojavila se danas ispred Vlade Srbije, da oda počast Mariji i svim njenim kolegama preminulim tokom pandemije.

„Ona je radila u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju i ortopedsku protetiku. Radila je u nekovid bolnici. Međutim, kada je Ortopedska klinika prešla u kovid bolnicu, tada su pacijenti iz te klinike prešli u taj specijalni rehabilitacioni zavod. Ušli su pacijenti sa negativnim PCR testom. Međutim, u fazi inkubacije je došlo do zaraze, nije se primetilo. Zarazila se u nekovid sistemu, i ne samo ona, to je kolektiv od 200 ljudi – 20 se njih zarazilo. Jasno je da je na radnom mestu zaražena, tu nema dileme“, tvrdi Marijina majka dok u rukama drži sliku svoje ćerke.

Naša sagovornica prisustvovala je komemorativnom skupu, u znak sećanja na preminule zdravstvene radnike. Pomen je, ispred Vlade Srbije, organizovao Sindikat lekara i farmaceuta. Uz bele ruže i sveće, pročitana su imena svig preminulih zdravstvenih radnika, njih 105.

Miroslava sada brine o svom unuku, onome što je ostalo iza njene ćerke.

„Iza nje je ostao sin, i on je ostao sam. Mi smo sada baba i deda koji mislimo o njemu i koji brinemo o njemu. I on je fizioterapeurski tehničar, trenutno stažira na Reumatološkom institutu, nadam se da će imati sluha i da će taj kolektiv gde je ona preminula i zarazila se imati sluha da primi tog dečaka, da zasnuje radni odnos, ili da će nam država pomoći da on zasnuje radni odnos. Ništa više od toga ne tražim“, kaže Miroslava.

U njoj nema ljutnje, ne krivi nikoga za smrt ćerke.

„Ne mogu da krivim zaista nikoga, to je jedna sredina koja zaista lepo funkcioniše. U nekovid bolnicama jednostavno nisu spremni i ne očekuju zaraženog pacijenta. Za to što se desilo ne mogu da krivim njen Zavod, jer je  to jedan mali i dobar kolektiv“, zaključuje Miroslava.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare