Srbija je, prema podacima Sindikata lekara i farmaceuta, zbog korone ostala bez više od stotinu zdravstvenih radnika, to je povod da se danas održi protest ispred Vlade Srbije i na taj način oda počast i pomen preminulim lekarima. Predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Rade Panić bio je gost jutarnjeg programa televizije Nova s "Probudi se", gde je istakao da su glavni uzroci tolike smrtnosti zdravstvenih radnika loša organizacija posla, iscrpljenost lekara i nedovoljan broj medicinskog osoblja.

„Najviše  se propusti prave u organizaciji zdravstveme zaštite – od toga koji se test radi i kako se radi test za prijem na redovno lečenje, do toga da da se ukrštaju infektivni i čisti putevi u bolnicama. Nedostaje i oprema za primarnu zdravstvenu zaštitu“,  kaže Panić.

On je najavio da će na današnjem protestu u 12 sati ispred Vlade Srbije biti pročitana imena preminulih zdravstvenih radnika i saopšteni glavni zahtevi Sindikata lekara i farmaceuta.

Među zahtevima je i to da se uredi upućivanje zdravstvenih radnika u crvene zone, da se unapredi organizacija posla, kako se lekari ne bi iscrpljivali.

Panić napominje da u ovom trenutku organizacija posla u crvenim zonama nema pravilnike i da je prepuštena direktorima ustanova koji treba da posao usklade sa kapacitetima.

Sindikat lekara i farmaceuta traži i da se kovid proglasi profesionalnom bolešću, kao i da se odredi nacionalna penzija koju bi dobijale porodice preminulih lekara koji su bili u radnom odnosu.

Na današnjem okupljanju ispred Vlade Srbije u 12:05 biće položeno cveće i upaljne sveće, a nadležnim službama će biti prosleđeni zahtevi. Ukoliko ne bude odgovora na zahteve, Panić najavljuje dalje korake i nastavak borbe.

Predsednik Sindikata lekara i farmaceuta napominje da i dalje postoji sumnja u zvanične podatke o broju zaraženih i preminulih od korone.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare