Ilustracija Foto: Shutterstock

Građani i dalje beleže kvarove na pružnim rampama u Srbiji. Čitaoci portala Južne vesti zabeležili su trenutak prolaska voza kroz niško naselje Suvi Do dok je rampa bila podignuta, a iz preduzeća Infrastrukture železnice kažu da je ona u kvaru od 24. jula zbog poplava koja je namokrila kablove koji sada moraju da se menjaju.

Datum popravke za sada nije poznat, a iz ovog preduzeća pojašnjavaju da se vozovi zaustavljaju pre putnog prelaza i da se postupa u skladu sa pravilnicima i propisima, pišu Južne vesti.

Još jedan slučaj nebezbednog pružnog prelaza na pruzi Niš – Sofija viđen je u petak, 31. jula. Na snimku koji su građani dostavili Južnim vestima vidi se da je rampa podignuta i da voz prolazi, a kako kažu u preduzeću Infrastrukture železnice Srbije, taj problem postoji već više od nedelju dana.

Uređaj putnog prelaza u naselju Suvi Do ne radi od 24. jula, jer je zbog velikih padavina voda dospela u kablove na deonici pruge između naselja Suvi Do i Salona „pežo“ automobila.

PROČITAJTE JOŠ

Najbitnije je da i pored kvara na uređaju putnog prelaza bezbednost železničkog saobraćaja na ovom delu pruge nije ugrožena, kažu u Infrastrukturama.

U tom preduzeću kažu da su o kvaru na ovom putnom prelazu svi obavešteni, uključujući i upravljača puta. Dodaju da ne postoji mogućnost da se dogodi nezgoda ili nesreća jer se voz zaustavi kada dođe do tog prelaza.

„U takvoj situaciji, železničko osoblje postupa u skladu sa pravilnicima i propisima. To znači da se vozovi zaustavljaju pre putnog prelaza i nakon zvučnog upozorenja vožnju preko putnog prelaza nastavljaju tek kada se uvere da nema nikoga na pruzi i da mogu da nastave dalje ne ugrožavajući učesnike u saobraćaju, tako da ne postoji mogućnost da se dogodi nesreća“, objašnjavaju u železničkom preduzeću.

Ipak, iako se za kvar zna više od nedelju dana, on još uvek nije saniran, a ne zna se tačno ni kada će. Pokušali su problem da reše isušivanjem kablova, ali to nije uspelo, jer je potrebna na pojedinim mestima i njihova popravka. Tu je nastao i dodatni problem, objašnjavaju u Infrastrukturi.

Popravku otežava činjenica što je deo trase kablova na kome treba da se radi na ograđenom zemljištu drugog vlasnika, a ne na železničkom zemljištu.

„Trenutno se vode razgovori da se stručnim službama Infrastrukture železnice Srbije odobre radovi na tuđem, ograđenom prostoru“, kažu u preduzeću.

Ukoliko to ne bude bilo moguće, kako objašnjavaju u ovom preduzeću, biće neophodno da stručne službe polože nove kablove u dužini od oko 250 metara, na trasi na kojoj postoji i ulica.

Južne vesti podsećaju da se, prema statistici Agencije za bezbednost saobraćaja, od 2015. do 2019. godine u Srbiji desilo 525 saobraćajnih nesreća i nezgoda na pružnim prelazima, poginule su 32 osobe, dok je 285 povređeno.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar