Foto: Profimedia.rs

Direktor "Veterine Beograd" Budimir Grubić saopštio je da su ekipe tog preduzeća od juče prekontrolisale čitav potez oko i na Kalemegdanu, uzimajući uzorke zemlje, biljaka i ostataka.

Budimir Grubić je rekao da analize pokazuju da nema indicija da su bilo kakve toksikološke materije ili prisustvo hemijskih agensa nađeni na uzetim uzorcima.

„Javni tužilac je reagovao i naložio da se ispita čitav slučaj o kojem su juče pisali pojedini mediji i društvene mreže. Važno je držati se činjenica, a one su takve da je u „Veterinu“ dovežen jedan preminuli pas, da smo uz pomoć MUP-a locirali i drugog i njega takođe dovezli u naše prostorije, dok je situacija sa trećim preminulim psom takva da trenutno ne znamo da li je uopšte boravio na pomenutoj lokaciji. Reč je o vlasničkim psima“, naveo je za RTS Grubić. Rekao je da će stručnjaci sa Katedre za sudsku medicinu Veterinarskog fakulteta uraditi obdukciju i utvrditi ima li indicija da su psi otrovani.

Foto: Printscreen N1/Tanjug

„Ako ima, uzorci se šalju na VMA, čiji će stručnjaci uraditi toksikološku analizu“, precizirao je Grubić dodajući da će se svi rezultati znati za nekoliko dana.

Grubić je rekao i da vlasnici u dva slučaja preminulih pasa tvrde da su životinje bile na povocima i da nisu konzumirale ništa sa šetališta, ali da će, ukoliko se pokaže da psi jesu otrovani, sa vlasnicima morati tačno da se utvrdi maršruta kretanja pasa, odnosno „mogući scenario“ ovog nemilog događaja. On je na kraju demantovao da je reč o osam pasa, kako je juče svuda objavljeno. Vlasnici pasa koji šetaju pse na Kalemegdanu tvrde, međutim, da je za dva dana uginulo osam pasa. Neki od pasa su se, navode, otrovali u petak, a tog dana je pala i kiša, pa misle da je ona sprala otrov. Neki od vlasnika su se, kažu, obratili privatnim veterinarima.