Ilustracija / Foto: Pixabay.com

Društvenim mrežama širi se informacija da je po ulicama na teritoriji opštine Stari grad u Beogradu bačen jak otrov od kojeg je, prema poslednjim infromacijama, uginulo 8 vlasničkih pasa. Broj uginulih lutalica nije poznat.

Vlasnici su tokom celog dana šerovali fotografije svojih mrtvih ljubimaca, koje mi nismo želeli da objavljujemo, uz natpis „Pazite pse i decu“.

Otrov je za sada otkriven kod dečijeg igrališta i Umetničkog paviljona „Cvijeta Zuzorić“ na Kalemegdanu.

„Mnogo jak otrov na Kalemegdanu 8 pasa uginulo, oprez za vlasnike istih! Ovo nije samo udar na pse kao pse, ovo je udar na našu zemlju! Otrov lociran kod dečijeg igralista!!!! Kakvi ste to ljudi kad ovo možete da uradite užas! Izbegavajte Stahinjića bana i Kalemegdan. Kako za pse isto važi i za decu!“, napisala je jedna korisnica društvene mreže Fejsbuk.

Neki tvrde da je reč o nervnom gasu koji je dovoljno samo da se udahne.

„Pas nađen u Strahinjića bana, u šoku/otrovan, na putu ka vetu. Pas je uginuo od posledica trovanja nakon 10 minuta pokušaja reanimacije. Vlasnici pronađeni”, objavljeno je ispod fotografije mrtvog psa koja kruži društvenim mrežama.

Foto: Printscreen N1/Tanjug

Veterina Beograd je izašla na teren, a direktor Budimir Grubić je potvrdio da se radi o otrovu:

„Neki formaldehid, ketoni ili bilo šta što je vezano za farbe, boje, lekove ili tako nešto što je upila zemlja. Toga je bilo dovoljno da je tokom današnjeg dana, kada je bilo sunčano, moglo da isparava“, naveo je Grubić.

On je dodao da se sumnja da su psi to onda onjušili, te da nisu uneli u sebe hranom.

„Nema povraćanja, nema visoke temperature, samo ataksija odnosno spoticanje, nestabilan hod i nemogućnost koordinacije pokreta“, objasnio je.

Grubić je rekao i da se radi o vlasničkim psima koji su odvedeni u privatne veterinarske ambulante, ali da ekipa Veterine Beograd i dalje „češlja“ teren.

„Tokom noći ćemo proći još tri do četiri puta, a ujutru krećemo u vrlo detaljnu pretragu zajedno sa MUP-om“, poručio je Grubić.

 

Vesić: Sigurnosne kamere će otkriti počinioca

Tim povodom oglasio se Goran Vesić koji navodi da su u tom kraju svuda postavljene sigurnosne kamere koje će otkriti onog koji je počinio ovo krivično delo:

„Povodom uznemirujućih i zastrašujućih vesti o ubistvu pasa na Kalemegdanu, koje su se pojavile u pojedinim medijima i na društvenim mrežama, želim da obavestim javnost da su dežurne ekipe JKP ‘Veterina Beograd’, na čelu sa direktorom Budimirom Grubićem, na terenu već nekoliko sati i da pomažu policiji da se utvrdi uzrok trovanja“, kazao je zamenik gradonačelnika Beograda.

On je još kazao da u kraju u kojem su se trovanja dogodila postoji veliki broj sigurnosnih kamera, pa smatra da će oni koji su ubili pse biti pronađeni.

„Javnost treba da bude upoznata sa svim detaljima ovog gnusnog čina. Ubiti ili povrediti životinju je isto što i ubiti čoveka. Zato onaj ili oni koji su ovo ubistvo pasa počinili moraju da odgovaraju“, zaključio je Vesić.