Goran Vesić Foto:TANJUG/ PREDRAG MITIC

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić poručio je da će grad olakšati korišćenje gradskog prevoza slepim i slabovidim osobama ponovnim uvođenjem zvučne raskrsnice, zvučnog signala u prevozu koji bi saopštavao koja je trenutna i sledeća stanica, kao i signalom na stanici koji informiše kada koji autobus dolazi, javlja Beoinfo.

Vesić je na sastanku sa predstavnicima Udruženja slepih i slabovidih osoba u Starom dvoru podsetio da mu je na probleme u korišćenju javnog prevoza ukazano prošle nedelje kada je obeležavan Dan belog štapa, zbog čega je i iniciran sastanak.

Kako je rekao, odmah se mogu ponovo vratiti u funkciju zvučne raskrsnice, jer su „mnoge od njih isključene zbog pritužbi građana koji žive u okolini, a koji bi trebalo da imaju razumevanja“.

Prema njegovim rečima, predstavnici tog udruženja rekli su da im većina vozača često pomažu, ali da je dogovoreno da se napravi i svojevrsna edukacija vozača o senzibilnosti prema ovim osobama kako bi se razumele njihove potrebe.

„Beograd je sa kompanijom Telekom potpisao ugovor o „smart sitiju”, a jedan od servisa biće i onaj za pomoć osobama sa invaliditetom u javnom prevozu“, istakao je Vesić i objasnio da će Telekom učestvovati u kreiranju tog servisa.

Plan je da se u narednih šest meseci da se napravi mobilna aplikacija prilagođena osobama sa invaliditetom da bi dobijali informacije kako najkraće da se kreću kroz grad, koji javni prevoz da koriste i slično.

Ta aplikacija bi, prema Vesićevom mišljenju, omogućila da se osobe sa invaliditetom prijave da se nalaze u vozilu i na kojoj stanici silaze, o čemu bi bio obavešten vozač ili da se prijave da se nalaze na određenoj stanici i da treba da koriste određenu liniju prevoza.

Resorna sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević konstatovala je da je osnovni cilj razgovora sa udruženjima unapređenje njihovog položaja, zbog čega je dogovorena provera sve zvučne signalizacije na javnim saobraćajnicama i raskrsnicama, kao i zvučne najave u autobusima.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar