Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Spomenik Stefanu Nemanji biće zvanično predat gradu Beogradu u petak 25. decembra, a rekonstrukcija Savskog trga biće završena do kraja januara sledeće godine, izjavio je danas zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

On je rekao da je skulptura Stefana Nemanje visoka 23 metra, teška 80 tona, od čega je 56 tona bronze, i dodao da spomenik simbolizuje pobedu srpske politike.

Jedinstven spomenik u svetu

„To je jedinstven spomenik u svetu i mislim da će svi posetioci naše prestonice želeti da ga vide. Taj spomenik pokazuje da Srbija konačno poštuje svoju istoriju, kulturu i svoje vladare“, rekao je Vesić za TV Pink.

Foto: Facebook/Горан Весић

On je naveo da kritike dela javnosti o spomeniku nisu estetske već ideološke prirode i dodao da u našoj zemlji postoji manjina koja, kako kaže, podizanje spomenika doživljava kao kraj svoje politike kojoj odgovara samo slaba Srbija.

Vesić je rekao da je toj manjini, koju je nazvao „lažnom srpskom elitom“, problem što se podiže spomenik Stefanu Nemanji i što ga, kako kaže, podiže predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Ako pogledate njihovu politiku, Srbija ne treba da ima spomenik nijednom vladaru, već da ćuti i da se izvinjava drugima. Od kada Vučić vodi zemlju, Srbija je snažna i ekonomski, vojno i politički jaka i poštuje svoju istoriju“, rekao je Vesić.

Tepić će na sudu da dokaže optužbe

Na pitanje o optužbama potpredsednice Stranke slobode i pravde Marinike Tepić o navodnoj nelegalnoj gradnji u Beogradu, Vesić je rekao da će Tepić morati da dokaže na sudu tvrdnje da Grad ništa ne preduzima da zaustavi divlju gradnju.

Foto: Pritnscreen/Facebook/Marinika Tepić

Vesić je rekao da je najveći protivnik divlje gradnje i da je inicirao promene Zakona o legalizaciji na osnovu čega je, kaže, zaustavljena.

„Imam stotine pisama koje sam slao raznim institucijama i tražio da se divlja gradnja zaustavi. To ne postoji godinu dana u Beogradu, a postijalo je i kada je Tepić bila na vlasti“ rekao je Vesić.

Ponovio je da stoji iza svake svoje odluke i da je uvek spreman da se na sudu suoči sa bilo kim.

Govorio je i o budžetu Grada Beograda za narednu godinu koji iznosi 125 milijardi dinara, od čega 18,76 milijardi dinara za kapitalne investicije, odnosno infrastrukturne projekte, od kojih je, kako kaže, najvažniji početak izgradnje metroa.

Dodao je da će se gradnja metroa finansirati i iz republičkog budžeta i da će samo prve dve linije koštati 4,4 milijarde evra.

„To je više od četiri godišnja budžeta Grada Beograda i jasno je da ne bismo mogli sami da finansiramo, ali zahvaljujći predsedniku Vučiću mi smo u prilici da gradimo metro“, naglasio je Vesić.

Nikad više vrtića u istoriji

Dodao je da se trenutno u Beogradu gradi šest vrtića, a da je ove godine izgrađeno ukupno 14 vrtića što se, kaže, nikada nije desilo u istoriji grada.

„To će obezbediti oko 3.000 mesta za decu, koliko je ih otprilike na listi čekanja, a 2014.godine oko 10.000 mališana čekalo je mesto u vrtiću“, rekao je Vesić.

Dodao je da je u planu izgradnja regionalnog vodovoda Makiš- Mladenovac i da će do kraja 2021.godine Ritopek dobiti vodu, a će do kraja 2022.godine vodu dobiti Grocka i Vrčin.

Takođe, radiće se oko desetak kilometara vodovoda na Valjevskom drumu u Obrenovcu tako da će, kaže, do kraja sledeće godine svaka kuća u Obrenovcu imati vodu.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare