Podeli
Goran Vesić Foto:TANJUG/ ANDRIJA VUKELIĆ

Sprovođenje epidemioloških mera u Beogradu kontrolisaće između 400 i 500 ovlašćenih lica, najavio je danas zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Kako prenose mediji, on je za TV Prva rekao da je taj broj izmenama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti znatno uvećan i da će doprineti da se mere efikasnije sprovode.

Vesić je podsetio da su prema novom zakonu, osim sanitarnih inspektora, kojih je, kako kaže, 140 na teritoriji cele Srbije, za kontrolu sprovođenja mera ovlašćeni i komunalni milicioneri i komunalni inspektori koji od sada mogu i da pišu kazne.

“U Beogradu je do sada 12 lica kontrolisalo sprovođenje mera, a sada će taj broj biti između 400 i 500 ovlašćenih lica. To znači da ćemo efikasnije raditi i da će se efikasnije i sprovoditi mere”, rekao je Vesić.

On je dodao da je prošle noći kontrolisano oko 160 lokala u prestonici, ali da nema informaciju koliko je kazni napisano.

Vesić je naglasio da su izmene zakona inicirane kako bi se stalo na kraj bahatim ugostiteljima, kojih je, kaže, manje od jedan odsto, a koji prave žurke koje su leglo zaraze virusom.

“Kroz ovaj zakon treba da rešimo problem onih koji se smeju državi i organizuju žurke. Očekujemo da se od danas u akciju uključe i policija i tužilaštvo, ti ugostitelji treba da odgovaraju jer najviše novozaraženih dolazi sa tih žurki”, naveo je Vesić.

On je kazao da više od 90 odsto ugostitelja poštuje mere i zatvara lokale na vreme, kao i da se većina građana pridržava mera, ali da je problem s malim brojem onih koji ih krše i ne nose maske.

Na pitanje da li će se usvojiti predlog Kriznog štaba da se skrati radno vreme ugostiteljskih objekata, Vesić je kazao da se poštuju predlozi struke, ali da nije pošteno kazniti sve zato što između 50 i 100 ugostitelja u Beogradu ne poštuju mere.

“Neophodno je da se svi uključe u sprovođenje zakona i da zajedničkim snagama zatvorimo one koji ne poštuju mere. Ako to ne bude dalo efekta, spremni smo da razmotrimo i nove mere”, rekao je Vesić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar