Knjige udzbenici obrazovanje
Udžbenici za školu Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio je da će roditeljima beogradskih prvaka i drugaka, koji su deci kupili udžbenike za tekuću školsku godinu, za to biti refundiran novac u roku od nekoliko dana nakon prijave. Majka prvaka N. V. priča za list “Nova” da isplata novca ne ide kao što je Vesić najavio - da na 6.000 čeka već tri nedelje i ne zna kada će novac dobiti.

Roditelji učenika prvog i drugog razreda beogradskih osnovnih škola saznali su tek krajem juna da će njihova deca od Grada Beograda dobiti besplatne udžbenike. Onima koji su do tada deci već kupili školske knjige, Vesić je obećao refundaciju troškova za udžbenike iz srpskog jezika, matematike, sveta oko nas i izabranog stranog jezika. Novac je, kako je najavio, trebalo da leže na račune svega nekoliko dana nakon prijave.

„Procedura je jednostavna, moguće je i sve onlajn uraditi – sa skeniranom potvrdom od škole, skeniranom ličnom kartom, kopijom platne kartice, mi sami uzimamo izvod iz matične knjige rođenih deteta. Posle nekoliko dana dobijate novac na račun“, rekao je Vesić.

 

Povezane vesti:

Prijava za refundiranje novca Fondaciji za mlade talente Beograda počela je 20. avgusta i trajaće do 30. septembra, dok bi isplate u visini od oko 6.00 dinara trebalo da su već u toku.
Majka prvaka koji je ove godine krenuo u jednu od beogradskih škola kaže za list “Nova” kaže da isplate ne teku kao što je obećano.

“Mi smo knjige detetu kupili pre nego što smo saznali da će dobiti besplatne udžbenike. Zahtev za refundaciju novca podneli smo još pre tri nedelje, ali nam novac još nije uplaćen”, kaže za “Novu” N. V. i dodaje:

“Očekivala sam da taj novac legne za dva, tri dana, kao što je Vesić rekai i računala na taj novac. U septembru smo imali puno troškova. Detetu za školu treba kupiti i sveske, ranac, pernicu, odeću – nisu trošak samo udžbenici.”

Ona objašnjava da se tim povodom obratila i Fondaciji za mlade talente.

“Osoba koja se javila rekla mi je da su isplate novca počele tek 13. septembra, a da će svi novac dobiti za mesec, mesec i po dana “, objašnjava ova majka prvaka.
Dodaje da poznaje još neke roditelje koji su poslali zahteve za refundaciju, a ne zna ni jednog kome je novac do sada refundiran.

Fondaciju za mlade talente pitali smo koliko roditelja se do sada prijavilo i čeka na refundaciju, da li je isplata počela i kada bi oni koji su podneli prijave mogli da očekuju novac. Odgovore do kazključenja današnjeg broja nismo dobili.

Pitanje zašto isplate kasne u odnosu na obećani period i kada roditelji mogu da očekuju novac pitali smo i zamenika gradonačelnika Vesića. Odgovor takođe nismo dobili.

BONUS VIDEO

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare