Knjige udzbenici obrazovanje
Udžbenici za školu Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Dok se srpski roditelji preznojavaju i zbrajaju kako da plate udžbenike, u regionu i zemljama u kojima je prosečna plata veća nemaju takvih problema, jer je država omogućila besplatne udžbenike. Besplatne knjige za sve osnovce imaju Slovenija, Hrvatska, Severna Makedonija, a od ovog septembra i Crna Gora.

Udžbenici se kupuju u Srbiji i Bosni i Hercegovini, osim u Republici Srpskoj, gde su besplatni za niže razrede, a u Banjaluci za sve osnovce.

U Sloveniji Ministarstvo prosvete daje sredstva za udžbeniški fond – ukupno 4.425.530,40 eura za godinu, toliko je bilo namenjeno u 2020. Đaci od prvog do trećeg razreda dobiju udžbenike  i  radne sveske, ali i udžbenike s elementima radnih svesaka. Sve to jim ostaje. Od četvrtog do devetog razreda dalje pa u školi dobiju udžbenike besplatno iz udžbeniškog fonda, na kraju školske godine udžbenike vračaju školi.

I u Hrvatski propisi su jasni. Sredstva za nabavu udžbenika za učenike osnovnih škola obezbeđuju se u državnom budžetu. Sukladno navedenom, svi udžbenici za sve učenike osnovnih škola su besplatni. U skladu sa Zakonom o udžbenicima, udžbenici finansirani sredstvima državnog budžete vlasništvo su škole.

Polazak skola djaci ucenici osnovci
Polazak u školu Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Crna Gora novu školsku godinu počinje besplatnim udžbenicima za sve osnovce, to je propisano izmenama Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju koje su usvojene u junu.

U Srbiji besplatnih udžbenika na državnom nivou nema. Pojedine lokalne samouprave pokušavaju da olakšaju roditeljima i umanje troškove.  U Beogradu će roditelji prvog i drugog razreda dobiti besplatna četiri osnovna udžbenika – srpski, matematiku, izborni strani jezik i svet oko nas. To je ušteda od oko 6.000 dinara, ali ona je dostupna samo učenicima prva dva razreda prestoničkih osnovnih škola.

Za besplatne udžbenike zalaže se Fondacija Alek Kavčić koja je tu ociju ponudila osnovnim školama, ali se za to odlučilo tek oko 60  škola, a u Srbiji ih ima više od 3.000 hiljade.

Koliko je njihovih udžbenika skinuto sa interneta u Fondaciji ne znaju, ali znaju da su podelili oko 25.000 štampanih udžbenika iz kojih će učiti oko 7.000 osnovaca.

Aleksandar Alek Kavcic Miljana Neskovic
Aleksandar Alek Kavčić Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

„Svi udžbenici imaju odobrenje Ministarstva prosvete i apsolutno ne vidimo nikakav problem da se oni koriste“, kaže za naš portal Aleksandar Kavčić.

Iz Fondacije najavljuju da će krajem seprembra izbaciti i potpuno besplatne digitalne udžbemike koji će moći da se preuzimaju bez đifara i kodova.

Oni kojima takva opcija nije ponuđena, u zavisnosti od toga u razred ide njihovo dete i koliko učenika ima u jednoj porodici, moraće da izdvoje i čitavu platu.

Već u petom razredu komplet udžbenika košta najamnje 14.000 dinara, dok za starije razrede školske knjige dostižu cifru od 17. 200 dinara, što je više od polovine minimalne zarade u Srbiji.

Cena kompleta udžbenika za predstojeću školsku godinu, za učenike nižih razreda osnovnih škola kreće, se između 6.900 i 8.450 dinara, što je petina minimalca.

Saberite sve ovo, pa se oduzmite.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare