Knjige udzbenici obrazovanje
Udžbenici za školu Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Cena kompleta udžbenika za predstojeću školsku godinu, za učenike nižih razreda osnovnih škola kreće se između 6.900 i 8.450 dinara, što je petina minimalca.

Kompleti udžbenika razlikuju se od škole do škole jer svaki učitelj pravi sopstveni izbor, odlučujući se, na primer, za jedan od 15 odobrenih bukvara. U nižim razredima, ipak, najčešće izbor pada na izdanja „Novog logosa“, „Kleta“ i „Eduke“.

Okvirne cene udžbenika za niže razrede osnovne škole odredili smo na osnovu spiskova OŠ „Desanka Maksimović“ iz Čokota kod Niša, OŠ „Branko Radičević“ iz Beograda i OŠ „Vuk Karadžić“ iz Novog Sada.

Zbirne cene kompleta pokazuju da će pred polazak deteta u prvi razred roditelji morati da izdvoje najmanje četvrtinu minimalca – po spisku škole u Beogradu oko 6.900 dinara, a škola iz Novog Sada i Čokota po 7.650 dinara. Ova suma neznatno se razlikuje za naredna tri razreda i u proseku iznosi oko 7.900 dinara.

Povezane vesti:

Na razliku u ceni delom utiče to što je u ovoj beogradskoj školi izbor sveden na izdanja „Eduke“ i što za predmet “Svet oko nas” ne zahteva radne listove, dok su se škole u Novom Sadu i Nišu opredelile za izdanja “Novog logosa”.

Najveću cenu ima komplet za drugi razred OŠ „Desanka Maksimović“ od 8.760 dinara, koji sadrži tri izdanja za srpski jezik (čitanka, radna sveska, gramatika), udžbenik namenjen savladavanju latinice, komplet iz matematike i „Sveta oko nas“, udžbenike iz muzičke i likovne kulture i engleskog jezika.

Na primeru ovog razreda vidi se i da nemaju svi izdavači iste cene, pa tako komplet po izboru OŠ „Branko Radičević“, baziran na „Edukinim“ izdanjima, košta 900 dinara manje.

Kompleti za četvrti razred koštaju nešto više od 8.000 dinara, s tim što se na spisku koji su objavile škole ne nalaze udžbenici za izborne predmete kao što su „Narodna tradicija“, „Od igre do računara“ i „Čuvari prirode“, za koje treba izdvojiti oko 500 dinara za svaki.

Čelnici Beograda najavili su da će za učenike prvog i drugog razreda osnovnih škola grad besplatno nabaviti četiri osnovna udžbenika – za “Srpski jezik”, “Matematiku, “Svet oko nas” i izabrani strani jezik, dok će đaci trećeg, četvrtog, petog i šestog razreda dobiti besplatne tablet računare na kojima će moći da koriste i digitalne udžbenike.

Grad Kragujevac je odlučio da svim učenicima prvih razreda osnovnih škola obezbedi besplatne udžbenike.

Roditelji ućenika koji ne žive u pomenutim gradovima, na žalost, ne mogu da računaju na finasijske olakšice.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare