Rušenje vile u Petrogradskoj 18 na Vračaru Foto: Aleksa Vasović/Nova.rs

Vila u Petrogradskoj ulici broj 18 na Vračaru, sagrađena u međuratnom periodu kao deo ambijentalne celine Krunski venac, od posebnog kulturnog i istorijskog značaja, uskoro će biti sravnjena sa zemljom, kako bi na njenom mestu nikao novi stambeni objekat. Rušenje još jedne vračarske vile samo je potvrdilo da aktuelna vlast ne posustaje u uništavanju kulturnog nasleđa Beograda, posebno što se ne radi o kući koja je bila ruinirana, napuštena illi zapuštena, već naprotiv, pristojno održavana.

Rušenje ovog arhitektonskog bisera omogućilo je usvajanje novog urbanističkog plana pre nekoliko godina, čime je znatan deo Krunskog venca ponovo izložen opasnosti od trajnog uništenja od strane građevinskih investitora.

Rušenje vile u Petrogradskoj 18 na Vračaru Foto: Aleksa Vasović/Nova.rs

Stanari ovog dela Vračara više puta su pokušali da spreče rušenje u Petrogradskoj, nakon što su ranije, zahvaljujući upornosti i istrajnosti i okupljeni u Udruženju građana „Topolska“ uspeli da zaustave rušenje nekoliko vila iz istog perioda. Uprkos obećanju, koje je još 2018. dao Goran Vesić, da više nijedna kuća na Krunskom vencu neće biti srušena, izmena urbanističkog plana jasno je stavila do znanja šta aktuelna vlast planira da uradi sa kulturnim i istorijskim nasleđem.

Vesić je tada izjavio da je ceo ambijent stavljen pod zaštitu Zavoda za zaštitu spomenika kulture, koji je inicirao i izradu plana detaljne regulacije za taj deo grada

„To će omogućiti da investitori koji žele da grade u istorijskim delovima Beograda, a u kojima želimo da sačuvamo ambijentalnu celinu, morati da poštuju uslove koje će izraditi Zavod za zaštitu spomenika, kako bismo ubuduće sačuvali njihov duh, kao što su ulice Topolska, Petrogradska ili neki delovi Dorćola“, obećao je tada Vesić, što očigledno nije i ispunio.

Rušenje vile u Petrogradskoj 18 na Vračaru Foto: Aleksa Vasović/Nova.rs

Više uznemirenih stanara sa ove centralne beogradske opštine, sa kojima je „Nova“ razgovarala, kazalo je da su očajni što će još jedna predratna vila biti pretvorena u šut, uprkos obećanjima nadležnih da će bezumno rušenje zaštićenih kvartova, prvenstveno ambijentalnih celina poput Krunskog venca, biti sprečeno.

„Rušenje u Petrogradskoj najbolje pokazuje koliko su Goran Vesić i njegovi partijski saborci dosledni u onome što obećaju. Njih nije briga ni za istoriju, ni za kulturu već samo za ekstraprofit. Oni mrze Beograd – kazali su ogorčeni sagovornici našeg lista.

Rušenje vile u Petrogradskoj 18 na Vračaru Foto: Aleksa Vasović/Nova.rs

Reporteri „Nove“ juče su obišli lokaciju u Petrogradskoj na kojoj je otpočelo rušenje, ali ne i gradnja, iako je na tabli oročena za period od 15. marta 2024. do 15. marta 2025.

Ispred parcele postavljena je građevinska tabla sa imenima firmi koje su investitori i izvođači radova. Budući objekat imaće dva podzemna nivoa, prizemlje, dva sprata i još jedan, takozvani, povučeni sprat.

Rušenje vile u Petrogradskoj 18 na Vračaru Foto: Aleksa Vasović/Nova.rs

Investitori, ali i vlasnici, postojećeg i budućeg objekta su dve firme – „Luz“, čiji je vlasnik Aleksandra Babarogić, i „Maluba“, čiji je vlasnik Marko Babarogić. Na građevinskoj tabli se takođe navodi i da je izvođač radova „Talason sistem“, čiji je vlasnik Miroslav Bilanović.

Usvajanje novog urbanističkog plana, a samim tim i mnogućnost da se ruše stare kuće i zidaju novi objekti, pokušao je da spreči i gradski odbor Demokratske stranke, koji je zahtevao da se zaustavi izdavanje dozvola za gradnju upravo na parceli u Petrogradskoj 18.

Nažalost, bezuspešno.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare