Foto N1 printscreen

Urednik portala nova.rs Milenko Vasović veruje da Telekom i Telenor, uprkos njihovoj nameri, neće moći tako lako da istisnu SBB sa tržišta i da je Srbija dovoljno zrela da se odupre toj vrsti monopola. "Ne možete uništiti konkurenciju, onda će vam onaj koji ostane raditi štagod hoće... Onda on može da nas drži u mraku dokle god hoće, imali ili nemali struju, i to je smisao čitavog ovog projekta. Idejni tvorci ovoga trebalo bi da se stide, nigde to u svetu ne bi prošlo bez drakonskih kazni", ističe Vasović.

„Koliko god da je Srbija zemlja razrušenih institucija, i koliko god svet briga šta se u Srbiji događa, neće to moći tako proći. Nešto što nije prirodno ne može dugo da opstane.
Verujem da je Srbija dovoljno zrela da se odupre toj vrsti monopola. Neće ni ljudi koji gledaju u nas kao u svetionik, sedeti skrštenih ruku… Nismo mi baš toliko tikva bez korena, nije se vlastima baš igrati sa tim“, kaže Vasović u Novom danu na TV N1.

Direktor Telekoma Vladimir Lučić rekao je na TV Prva da „poslovna saradnja između Telekoma i Telenora, ako je odobre regulatorni organi, biće urađena po najboljoj evropskoj praksi u 19 zemalja Evropske unije, rentiranje infrastrukture je normalni poslovni potez čak u dosta zemalja i regulatorna obaveza“.

„Mi Telenoru iznajmljujemo deo infrastrukture. Naravno, potpuno smo spremni da i drugim konkurentima koji žele da se takmiče na ovom tržištu iznajmimo tu optičku infrastrukturu po istim uslovima“, kazao je Lučić.

Telekom, međutim, nije u decembru kada je sklapao ugovor sa Telenorom drugima ponudio iznajmljivanje optičke infrastrukture. Ni jedan drugi operater nije dobio ponudu kakvu ima Telenor u koju je N1 imao uvid – da optiku Telekoma za narednih 15 godina dobiju za samo 17 miliona evra tako što će taj iznos isplaćivati naredne tri godine, a preostalih 12 godina po dogovoru ništa neće plaćati.

Vasović ističe da sve to vidi kao „još jedan udar na slobodu medija i može biti još jedan udar na džepove građane“.

„Ne mogu da se izjašnjavam o ceni, ali gorak ukus čitavog vikenda mi je ostavila ta formulacija u objavljenom dokumentu, ako sam dobro zapamtio – eliminisati konkurenciju tj. SBB sa ovog tržišta. Izmestimo samo celu priču, i uzmimo da jednu privatnu televiziju, na primer Pink hoće da unište dve televizije – ova koju svi plaćamo (RTS) i jedna druga privatna televizija, na primer Hepi. Bez obzira šta ja mislim o televiziji Pink i bez obzira na štetnost koju pravi po medijski prostor u Srbiji, ne mislim da bi bilo korektno da se dvoje udruže i isteraju trećeg sa tržista. Nije to smisao zdrave konkurencije i poslovanja“, ocenjuje Vasović.

Dodaje da potrošači treba da imaju prava da biraju.

„Zašto vi hoćete da istisnete nekog sa tržišta? Da li zato da preuzmete njegov profit ili zato da preuzmete njegov medijski prostor“, pita Vasović.

Ko brine o deci preminulih lekara?

Komentarišući nedavni slučaj iz Čačka, kada su građani prikupili novac i otplatili stambeni kredit lekara Slobodana Blagojevića koji je pre mesec dana preminuo od korone, Vasović pita ko brine o deci preminulih lekara.

On ističe da se tu ogleda odnos države prema ljudima koji su u ovom trenutku na prvim borbenim linijama u odbrani nacije.

„Ako je to linija fronta, ako je to naša najvažnija borba u ovom trenutku, onda ljude sa crvene linije treba da tretiramo kao borce, i treba da brinemo o njima i njihovim porodicama“, poručuje Vasović i ukazuje da porodica, poput čačanskog lekara, sigurno ima više, i da treba napraviti evidenciju i videti šta tim ljudima treba.

On podseća da su proletos svi građani, pa i oni najbogatiji, dobili državnu pomoć od 100 evra, a kada bi se ta cifra pomnožila sa oko 30.000 milionera u Srbiji, dobila bi se suma koja bi bila dovoljna da se o deci preminulih zdravstvenih radnika brine možda i do kraja njihovog školovanja.

„Ima novca, ali samo treba razmišljati i pokazati da se država ponaša odgovorno“, poručuje Vasović.

Nije važno kada će se opozicija ujediniti – važni su izborni uslovi

Na pitanje kako komentariše izjavu potpredsednice Sande Rašković Ivić da veruje da će se opozicija ujediniti pred izbore, on smatra da ujedinjenje ne znači ništa, ako se pre toga ne izbori za fer izborne uslove i kontrolu izbornog procesa.

„Ako opozicija uspe da se izbori protiv kupovine glasova, a ovde se to radi na razne načine, da se medijski prostor oslobodi da može da se čuje još neko osim SNS,
onda će izbori imati smisla. U suprotnom, izaćićemo kao slepci na izbore, i podržati ove koji nas čine slepcima, koji dok nam drže povez na očima drže ruke u našim džepovima“, ističe Vasović.

„Nije važno kada će se (opozicija) ujediniti… Nama kao glasačima je važno da slobodno glasamo, da biramo ko će nas voditi na lokalnom ili državnom nivou, a ne da budemo poslušnici koji se izvode na glasanje sa već zaokruženim listićima“, dodaje on.

Kaže i da se boji „da ćemo mi i pre nego što dođe na red glasanje, imati nešto što se zove ulica, protest protiv utamničenja građana“.

„U tom smislu ujedinjenje opozicije je važno samo zato da bi se moglo na vreme učiniti da ta slobodna volja građana može da se iskaže“, poručuje Vasović i dodaje da vlast „jeste sve učinila da razbije opoziciju, ali je i sama opozicija to dozvolila“.

Na pitanje da li očekuje pomoć spolja po tom pitanju, on kaže da ne očekuje, jer „s ovom vlašću može da se radi štagod hoće, što bi se oni petljali, njima je dobro, nama nije dobro“.

„Ako im zamrznete novac (Aleksandru Vučiću i njegovim bliskim saradnicima) pristaće na sve, a Zapad neće pribeći toj meri, pre će pribeći mrcvarenju naroda“, smatra Vasović.

Ko će biti novi generalni direktor RTS?

Povodom sutrašnjeg izbora generalnog direktora Radio-televizije Srbije, kaže da nije „baš siguran da ćemo sutra dobiti direktora RTS“.

„Kakvo god rešenje da bude biće loše – ne brinite. Ako odaberu dosadašnjeg direktora (Dragana Bujoševića), nisam siguran da je to dobro ni za njega, ni za RTS, ni za Srbiju.
Ako postave nekog drugog – budite sigurni da će doći neko gori, snishodljiviji, koji će ići utabanim stazama samovolje“, zaključuje Vasović.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare