Foto: Vesna Lalić/Nova.rs, Shutterstock

Sutra u školu kreće oko 760.000 osnovaca i srednjoškolaca širom Srbije. Nastava u svim školama u Srbiji počeće intoniranjem himne "Bože pravde". Nova školska godina đacima i njihovim roditeljima doneće i neke promene. Nova.rs vam zbog toga donosi veliki vodič o svemu što treba da znate o novoj školskoj godini – od novih izbornih predmeta do predloženih epidemijskih mera.

Minimalac ode na knjige i sveske

Već pre prvog septembra roditelji izdvajaju basnoslovne iznose novca za školske udžbenike, a ceo srpski minimalac potrebno je izdvojiti za sve knjige i pribor za prosečnog osnovca.

Školski rančevi koštaju od 900, pa I preko 7.000 dinara, dok roditelji, u zavisnosti od razreda u koji njihovo dete kreće I izdavača, komplet udžbenika plaćaju od 9.000, pa sve do 18.000 dinara.

Školski pribor, posmatran pojedinačno, nije preveliki trošak jer uvek postoje povoljne opcije, ali kada sve potrepštine stavimo na jedno mesto, dobijamo između 23.000 i 35.000 troškova za početak školske godine, koji se ne mogu izbeći.

Besplatni udžbenici

Prijava za besplatne udžbenike obavila se još u martu, a pravo na ovu vrstu olakšice koju obezbeđuje Ministarstvo prosvete imaju deca iz socijalno i materijalno ugroženih porodica, odnosno primaoci novčane pomoći, učenici sa smetanjama u razvoju i invaliditetom koji osnovno obrazovanje stuču po individualnomobrazovnom planu, đaci koji imaju potrebu za prilagođavanjem. Pod prilagođavanjem podrazumeva se uvećan font, Brajevo pismo ili elektronski format.

Takođe, besplatne udžbenike mogli su da dobiju oni učenici osnovnih škola koji su u porodici treće ili svako naredno rođeno dete u sistemu obrazovanja.

Ove godine uvedena je i novina – besplatne udžbenike mogli su da dobiju i đaci koji imaju izuzetne sposobnosti, kao i gluvi i nagluvi učenici koji koriste elektronske udžbenike sa video sadržajem na znakovnom jeziku. Ministarstvo je za ovo omogućilo i za iste kategorije učenika koji još pohađaju nastavu na jezicima nacionalnih manjina, kao i za decu sa smetnjama u razvoju.

Grad Beograd i ove godine je obezbedio besplatne udžbenike za učenike prvih i drugih razreda osnovnih škola u prestonici.

Knjige udzbenici obrazovanje
Udžbenici za školu Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Polovne knjige

U Kosovskoj ulici roditelji mogu da nabave polovne udžbenike za svoje školarce. Najjeftinije su knjige za niže razrede osnovnih škola, koje koštaju od 200 do 300 dinara.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Roditeljima prvaka u Vranju po 6.000 dinara

Roditelji dece iz Vranja koja sutra polaze u prvi razred osnovne škole od lokalne samouprave dobiće jednokratnu pomoć u iznosu od 6.000 dinara, odlučeno je na sednici Gradskog veća.

Izmenjeni školski kalendar

Kalendar za predstojeću školsku godinu je izmenjen u odnosu na one prethodne, te će učenici osnovnih škola ove godine imati 180 nastavnih dana, a 10 dana kraće trajaće godina za osmake. Novina je i da osnovci neće imati jesenji raspust.

Foto: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/ nr

Srednjoškolci će, kada je u pitanju zimski raspust, nedelju dana manje odmarati, ali će isto kao i osnovci, imati prolećni raspusti, što prošle godine nije bio slučaj.

Boravak za najmlađe učenike

Nedostatak prosvetnih radnika, a posebno učitelja u nižim razredima osnovnih škola, doveo je do ukidanja boravka u većini ustanova, što roditeljima koji rade do kasnih popodnevnih časova predstavlja problem.

„Boravak postoji za prva dva razreda, a škola ima ukupno oko 2.000 učenika. U generaciji koja je sada treći razred ima 11 odeljenja, u drugom sada ima osam, ne znam koliko je tačno u prvom, tako da boravak postoji samo za prvi i drugi razred, jer nema više kapaciteta, odnosno prostora. Podeljeni su, prvaci su u jednoj prostoriji, drugaci u drugoj, ali ih je prosto previše. Mislim da ne postoji u školi prostor u kom bi mogli da budu trećaci, četvrtaci, a ne postoji ona varijanta kao u nekim školama da deca ostaju u svojoj učionici sa učiteljicom iz boravka, pošto imamo dve smene i sve učionice su zauzete. Neki roditelji su upisivali decu u školu ‘Marija Bursać’ kod Olimpa, samo zato što tamo imaju boravak za četiri razreda, a to mnogo znači“, rekla je nedavno za Nova.rs Mirjana Simeunović, majka dve devojčice, koje pohađaju školu Pavle Savić u Mirijevu i koja nikad nisu dobila mesto u boravku.

Filozofija za osnovce

U programu slobodnih aktivnosti koje mogu da odaberu đaci od petog do osmog razreda nalazi se Filozofija sa decom, i to za učenike sedmog i osmog razreda.

Foto: Shutterstock

Učenici sedmog i osmog razreda mogu da odaberu i preduzetništvo, životnu sredinu i umetnost.

Postoje nove aktivnosti i za mlađe đake.

Tako petaci i šestaci mogu da odaberu aktivnosti vežbanjem do zdravlja, životne veštine i medijska pismenost. U opticaju su Ii domaćinstvo, crtanje, slikanje i vajanje, čuvari prirode, muzikom kroz život i sačuvajmo našu planetu.

Procedura po kojoj đaci biraju neku od aktivnosti podrazumeva da škola ponudi spisak, a učenici i roditelji se pre izbora upoznaju sa ponuđenim programima.

Epidemijske mere

Ministarstvo prosvete saopštilo je da nema prepreka da školska godina počne prvog septembra, kao i da broj učenika u odeljenjima neće biti ograničen.

Foto:AP Photo/Petros Karadjias

Postoji preporuka za nošenje zaštitnih maski i škole moraju redovno da se provetravaju, te da se vrši dezinfekcija svih prostorija više puta tokom dana.

Ipak, ukoliko korona ipak uzme maha, postoji još jedna potencijalna muka sa kojom su se roditelji već susretalili – nastava od kuće. Onlajn časove, koje su đaci pohađali, osim što je, prema mnogim mišljenjima, uticala na kvalitet znanja, zadala je prave glavobolje roditeljima koji su morali potpuno da se prilagode tome što njihova deca sada nastav slušaju preko laptopova ili kompjutera.

Zoom, Zum, škola, onlajn nastava, online nastava
Foto: Shutterstock

Kombinovanje razreda

Novi Zakon o racionalizaciji koji će se primenjivati od septembra, podrazumevaće i kombinovanu nastavu za učenike od petog do osmog razreda. To u praksi znači da će u školama u manjim sredinama, u istoj učionici sedeti đaci petog i sedmog razreda, a nastavnik je prinuđen da čas pripremi tako da niko nije na gubitku, što je, prema mišljenju učitelja, nemoguće.

„Sa petacima radim nominativ, sa sedmacima pripovetku ‘Vođa’ Radoja Domanovića. Imam 45 minuta“, požalila se nastavnica srpskog jezika i predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Jasna Janković.

Ekskurzije

Kada je reč o ekskurzijama na snazi nalazi Pravilnik od prošle godine, u kome se navodi da učenici osnovnih i srednjih škola ekskurzije treba da izvode u Srbiji.

Kako navode iz Ministarstva prosvete za učenike srednjih škola “eventualno” biti omogućena poseta Republici Srpskoj, dok ekskurzije u inostranstvu mogu da očekuju maturanti srednjih škola.

Promene za male maturante

Iako još uvek nije zvanično, sasvim je izvesno da će mala matura, koja će se održati od 21. do 23. juna 2023. godine, pretpeti neke promene.

Polaganje male mature za upis u srednje škole Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Naime, kombinovani test je taj koji će biti izmenjen.

Do sada su na njemu maturanti polagali ispit iz fizike, hemije, biologije, geografije i istorije, dok će sada moći da biraju jedan od ovih predmeta, ukoliko ova odluka bude doneta, a kako stoje stvari, budući mali maturante moraće već krajem septembra ili početkom oktobra da odluče koji će to predmet biti.

BONUS VIDEO Superheroji ili učitelji? Sa decom se treba šaliti, strah i strogoća nisu dobrodošli

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare