1632748563-DSC_6951
1632748563-DSC_6951

Dok medicinsko osoblja Kliničkog centa Vojvodina svakodnevno vodi titansku borbu s ogromnim brojem novozaraženih i obolelih, Uprava ove institucije vodi drugu vrstu bitke - sa svojim zaposlenima.

Najvećom vojvođanskom bolnicom ponovo kruži dopis kojim im se preti sankcijama i disciplinskim postupcima zbog “objava na socijalnim mrežama” i “iznošenja političkih i drugih stavova i parola svake vrste”. Pored zastrašivanja, Uprava novim dopisom otvoreno osporava svojim zaposlenima pravo na mišljenje, ali i na politički stav.

“Obzirom da se u većini slučajeva odredbe Poslovnog kodeksa zaposleni krše objavama putem socijalnih mreža u kojima se iznose podatke o poslovanju i radu Kliničkog centra, zauzimaju stručne i doktrinarne stavovi koje nisu ni ovlašćeni ni stručni da iznose u javnost, tim pre što bi javnost mogla pogrešno steći utisak da su to stavovi Kliničkog centra, iznose političke i druge stavove, aktivnosti i parole svake vrste, ponovo podsećamo na pojedine odredbe iz podeljak II Poslovnog kodeksa …”, navodi se u dopisu Uprave KCV koji su nedavno dobili svi načelnici odeljenja i šefovi organizacionih jedinica, sa naredbom da ovaj dopis proslede svim zaposlenima.

Foto: Privatna arhiva

Pored bizarnosti što se, u danima kada dnevno od korone u Srbiji umire više od 50 ljudi, Uprava KCV bavi špijuniranjem fejsbuk profila svojih zaposlenih, dodatno je problematična činjenica da je ovaj dopis usledio zbog postova pojedinih zaposlenika KCV koji su zapravo, u svojoj suštini, afirmisali vakcinaciju.

Neki od njih su, bez iznošenja ikakvih ličnih podataka o pacijentima, pa čak bez pominjanja i same bolnice, opisivali muke obolelih. Jedini podatak koji su iznosili je da su u pitanju nevakcinisane osobe. Međutim, čelnici KCV su i u ovome videli “povredu radne disciplne” i narušavanju ugleda ustanove.

Pročitajte još:

“Zaposleni treba da se u svakoj prilici pozitivno izražava o rezultatima rada Kliničkog centra, a da kritički stav u odnosu na rad Kliničkog centra iznositi samo na službenim i stručnim sastancima. Zaposleni je dužan da čuva dostojanstvo i ugled Kliničkog centra i da prema njemu iskazuje najveći stepen lojalnosti, i ne sme da učestvuje u aktivnostima koje bi štetile ugledu Kliničnog centra”, navodi se u dopisu, uz napomenu da je “zaposleni dužan da interes Kliničkog centra stavi
ispred ličnog interesa”.

Besraman potez Uprave je otišao i korak dalje, te se zaposlenima zabranjuje da na socijanim mrežama iznose i svoje političke stavove, čime se direktno narušava njihovo pravo na slobodu mišljenja i izražavanja.

Podsetimo, po izbijanju epidemije, prvi potez nadležnih Kliničkog centra Vojvodine je bio donošenje internog akta kojima se zaposlenima, uz otvorenu pretnju otkazom, zabranilo da daju izjave i komentarišu epidemiološku situaciju u Vojvodini.

BONUS VIDEO: Lončar antivakserima: Dođite ispred mog stana

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare