Foto: Nova.rs

Kraj 2022. godine - Bogu hvala, bilo je i vreme. Ima tih godina koje obeleži gotovo isključivo loše - pogrešno, bolno, zlo, neljudsko. Kome ovo zvuči preterano nek' se osvrne samo na ovaj "praznični" decembar i smrti i nasilje i tenzije koje su ga obeležile. Dosta je bilo, stvarno.

Šta je pozitivno?

Još nas ima živih. I ne samo to: život, izgleda, teče dalje.

U slavu tih okolnosti, portal Nova.rs je za praznike (od 1.1. do 8.1.) odlučio da vama, našim čitaocima, pokloni 40 autorskih tekstova koji predstavljaju aktuelna i analitična ili intimna i ispovedna zapažanja o godini koja je (skoro u potpunosti) iza nas. I o ljubavi. I o roditeljstvu. Ima ih i o aktivizmu, savremenicima, društvenoj odgovornosti, strasti. Jedan je o teretani, a jedan (na prvi pogled) o Fakundu Kampacu. Većina je o životu generalno. Temu smo im predstavili kao slobodnu, a pristup je njihov lični. I reči su sasvim njihove.

Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

Pišu ih naši sagovornici, saradnici, kolumnisti, prijatelji i urednici portala i novine „Nova“. Među njima su i Ljubomir Simović, Milan St Protić, Bojan Pajtić, Dejan Stojiljković, Ivan Lalić,  Gojko Božović, Danica Popović, Dejan Šoškić, Marko Vidojković, Andrija Gerić, Bojan Dimitrijević… 

Zašto ova akcija i zašto sada?

Sad sledi kliše: praznici su vreme kada svi imamo malo više vremena da predahnemo i osvrnemo se oko sebe, na miru rezimiramo gde, kako i sa kim živimo, odlučimo se na promenu ili konstatujemo da je sve, na koncu, dobro. Zato ovaj „call to action“ (to vam je nešto iz advertajzing sfere, ne pitajte) u naslovu: čitaj, sad imaš vremena. Možda vas ovi tekstovi inspirišu na pomenute promene. Možda i ne, kako god, imate i vi pravo na neaktivan odmor pobogu. Sa njima će vam, svakako, i odmor i akcija biti lepši i lakši.

Srećnu Novu 2023. godinu Nova.rs čestita vam na ovaj način, najbolje što znamo. Imamo i jednu želju, i vama i nama: kako budete radili, birali, voleli i živeli – tako neka vam i bude.

To je jedino pošteno.