Foto: Shutterstock

Deca iz gradova poput Kraljeva, koja su pozitivna na koronavirus, sa kliničkom slikom koja zahteva bolničko lečenje, ne mogu ni jedan dan da se leče u bolnicama u svojim gradovima, jer one nemaju kovid odeljenja za decu. Iako u Kraljevu postoji kovid ambulanta sa brzim testovima, lekari koji rade na Dečjem odeljenju, ne mogu takvu decu da pošalju na pedijatriju, jer ne postoji posebni odvojeni deo za njih.

„Nije mi jasno zašto ne postoji takvo odeljenje. Pedijatri nemaju gde da ih upute, jer ne postoji soba za takvu decu. Nisu sva deca ugrožena da bi se poslala za Beograd. To u prevodu znači da se pozitivno dete sa upalom pluća koje inače mora da prima infuziju sa jakim antibioticima, šalje za Beograd, i to u pratnji medicinskog osoblja“, kaže za Nova.rs jedna od medicinskih sestara iz bolnice u Kraljevu.

Prema njenim rečima, iako nema puno dece koja su pozitivna na koronavirus, polovina od testiranih uvek bude pozitivna.

„I jedno dete je strašan problem, ako ga nemaš gde. Nisu sva deca za slanje u bolnicu u Beogradu, ali nisu ni za kućno lečenje“, objašnjava naša sagovornica.

Direktor Opšte bolnice u Kraljevu Zoran Mrvić, kaže da nema potrebe za otvaranjem kovid odeljenja za decu, zato što je dovoljno što se deca zbrinjavanju u bolnici u Dragiše Mišović, ili u Institutu u Tiršovoj.

„Kod nas se leče deca kojima je otkrivena korona na odeljenju pedijatrije, odnosno kada je virus otkriven u toku njihovog boravka na pedijatriji zbog drugih bolesti. Pozitivna deca koja su se testirala u ambulanti, odmah se šalju, kako sam naveo u Beograd. Tako je i u većini gradova gde su zdravstvene ustanove sekundarnog nivoa“, navodi Mrvić.

A slična situacija je u većini gradova u Srbiji u kojima su bolnice tzv. sekundarnog nivoa. Međutim, da je moguće to promeniti pokazuje Opšta bolnica u Smederevu. Kako nam je objasnio Nenad Đorđević, direktor ove bolnice, kod njih postoji soba u koju se smeštaju pozitivna deca, a čije lečenje zahteva hospitalizaciju od nekoliko dana.

„Kod dece virus može da prođe i dok se čeka da stignu rezultati PCR testa. Ali, za one kod kojih to lečenje nije duže od nekoliko dana, mi im pružamo zdravstvenu negu. Komplikovanije slučajeve šaljemo u Beograd“, objasnio je Đorđević.

Republički krizni štab doneo je krajem marta odluku da se lečenje dece kod kojih je potvrđen koronavirus, a čija klinička slika zahtevala bolničku hospitalizaciju, odvija u pedijatrijskom delu KBC „Dr Dragiša Mišović“.

„Zdravstveni sistem je od početka predvideo gde će biti smeštena deca koja imaju infekciju, koja zahtevaju lečenje, a to su pedijatrijski kapaciteti bolnice „Dragiša Mišović“, rekao je tada Goran Stevanović, direktor infektivne klinike.

U KBC „Dragiša Mišović“ hospitalizuju se samo teži slučajevi među decom, odnosno slučajevi koji zahtevaju bolničko lečenje.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar