Kreni promeni predaja peticije
Savo Manojlović Kreni promeni predaja peticije Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Ispred predsedništva Srbije večeras će od 19 sati biti održan protest protiv Rio Tinta, a iz organizacije Kreni-promeni najavili su da protest organizuju jer ne postoje uslovi za skupljanje narodne incijative.

Kako su najavili organizatori na samom protestnom skupu će objaviti naredni korak koji planiraju u borbi protiv Rio Tinta i rudarenja litijuma. Kako prenose mediji, premijerka Srbije danas bi nakon sednice Vlade trebalo i da saopšti odluke o Rio Tinti i sudbini prokekta Jadar.

Kako je za Novu S navela predstavnica inicjative Kreni-promeni Marina Pavlić, ne očekuje se da bude doneta o moratorijumu na sipovanja litijuma. Prema njihovim saznanjima, samo će biti ukinut prostorni plan za projekat „Jadar“.

Iz Kreni promeni poručuju da to nije dovoljno i da se od protesta ne odustaje sve dok ne bude doneta i odluka o moratorijumu.

– Nakon napada na konferenciji za novinare ispred Skupštine Srbije u utorak, kao i činjenici da nije reagovalo skupštinsko obezbeđenje, a da se i policija sklonila, iako je konferencija bila uredno prijavljena, ne postoje elementarni uslovi za skupljanje narodne inicijative – poručili su iz Kreni-promeni.

Oni su naveli da zahtevaju ukidanje prostornog plana o Rio Tintu i zabranu eksploataciju litijuma i bora na najmanje 20 godina.

Odbijamo najavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića o nekakvom moratorijumu od godinu dana, poručuju iz Kreni-promeni i dodaju da je cilj toga „da se završe izbori, te da vlast mora konkretno pravno valjano da reši problem“.

Deportujmo Rio Tinto iz Srbije, poručili su iz organizatori pred večerašnji protest.

Inače, večerašnjem protestu prisustvovaće i Đorđe Miketić iz „Ekološkog ustanka“ koji je za „Novu“ naveo da će se pojaviti kao što „ide na sve proteste koje drmaju režim, makar bili i upitnih motiva“, ali je pozvao građane da dođu i na, kako kaže, veliki protest i blokade u subotu.

– Prošetaće nekolicina nas, jer nikome nismo obećali da proteste gasimo. Tako da uvek idemo na sve proteste koji drmaju režim, makar bili i upitnih motiva, ali veliki protest i bokada je u subotu u 13 časova kod Sava centra, dok će se naravno nastaviti i blokade u Loznici, Preljini i drugim mestima. Spremamo super govornike i aktiviste iz cele Srbije – rekao je Miketić.

On je za „Novu“ naveo i da mu je „nejasno i problematično Manojlovićevo soliranje“.

– Mi u Beogradu imamo jedan džentlmenski sporazum da ne napadamo javno druge aktiviste, iako se sa njima ne slažemo. Ali ovo soliranje je mnogima nejasno i problematično. Jedini način da (predsednik Srbije Aleksandar) Vučić preživi Rio Tinto, i da ta kompanija zaista pokrene rudnik u Jadru je ako uspe da nam razbije zajedništvo i razvodnji proteste – kaže Miketić za „Novu“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare