Pokret Kreni-promeni predao je danas Vladi Srbije 290.000 potpisa protiv Rio Tinta, ali i tekst Narodne incijative o zabrani svake eksploatacije litijuma, saopšteno je na konferenciji za medije.

„imamo konkretno pravno rešenje u vezi sa problemom iskopavanja litijuma, kao i dva konkretna zahteva: Prvi je da insistiramo na ukidanju prostornog plana projekta „Jadar“, što aktima treba da učine nadležno ministarstvo i Vlada Republike Srbije. Drugi uslov je uvođenje moratorijuma na istraživanje i eksploataciju bora i litijuma za narednih 20 godina“, saopštio je Savo Manojlović, ispred ekološkog pokreta Kreni-promeni.

Dodao je da su istražne radnje obavljene i da je jedini problem eksploatacij.

PROČITAJTE JOŠ

„Najavu predsednika da moratorijum bude samo na godinu dana – odbijamo! Smatramo da godinu dana ništa ne menja i taj period služi da se ovaj problem premosti pred izbore, kako bi se situacija smirila. Rio Tinto ili neka druga kompanija moći da nastave sa radom, ukoliko ne ukinemo projekat i uvedemo moratorijum“, smatra Manojlović.

Ukoliko pomenuti akti ne budu sprovedeni do 20. januara ove godine, biće otpočeto skupljanje narodne inicijative.

„Insistiramo da predsednik Narodne skupštine odmah verifikuje narodnu inicijativu koju smo pre ovoga predali, kako bismo mogli da krenemo u skupljanje 20. januara“, zaključio je Manojlović.

Naučnica Dragana Đorđević zastupaće Narodnu inicijativu koja navodi da je oko projekta u Jadru mnogo kontroverezi.

„Naša država dozvoljava aktivnosti koje su štetne po život ljudi i životnu sredinu. Uništava se najkvalitetniji predeo u Srbiji, a Ministarstvo je dozvolilo da se prošle godine izvede studija o uticaju na životnu sredinu, iako su svesni da Rio Sava nij ispunila sve potrebne zahteve“, kaže Đorđevićeva.

BONUS VIDEO: Bojana Novaković i Savo Manojlović: Imaćemo progon u sopstvenoj zemlji

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare