Blokada u Novom Sadu Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

Ispred kompanije Rio Sava Exploration saopštili su da se zbog "zbog kašnjenja u ishodovanju Odobrenja za eksploataciono polje" menja dinamika projekta “Jadar”, pa samim tim planirana komercijalna proizvodnja počeće godinu dana kasnije, odnosno 2027. Uprkos tome, ekolozi i meštani zapdne Srbije poručuje da Rio Tinto može samo da se okupi i ode, s obzirom da im dozvole ističu 22. januara.

Predstavnica uduruženja “Ne damo Jadar” i meštanka Gornjih Nedeljica, Marijana Petković u izjavi za Novu , poručuje da Rio Tinto može da se pokupi I ode iz Srbije, kao I da lokalce neće ubediti,

“Mogu da daju rokove koje žele – projekta neće biti! Oni odavde odlaze 22. januara, kada im I ističu dozvole. Od ponedeljka će morati da uklone bušotine koje su napravili. Žao mi je što će oko toga imati troškove”, zaključuje Petkovićeva.

U pomenutom saopštenju, između ostalog, navodi se da Rio Tinto ostaje posvećen realizaciji projekta “Jadar”, ali I razgovorima sa svima koji o samom projektu imaju bilo kakve nedoumice. Studija uticaja na životnu sredinu I dalje se pominje kao jedan od glavnih uslova koje će kompanija ispuniti.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Miroslav Mijatović ispred Podrinjskog antikorupcijskog tima kaže da projekta “Jadar” neće biti, kao ni svakog sledećeg koji podrazumeva ekspoloataciju litijuma I uglja.

“Projekta neće biti, neka im bude jasno! U čitavu ovu priču ušli su nefer, kriju informacije ili ih delimično objavljuju. Toliko se pozivaju na konsultacije sa građanima, a dijalog sa njima nije moguć. I dalje zahtevamo da se projekat obustavi”, navodi Mijatovič.

Dodaje i da Podrinjski antikorupcijski tim priprema predlog Zakona koji će biti dostavljen ovih dana.

“Mi pripremamo predlog Zakona o zabrni eksploatacije litijuma I uglja. Predaćemo taj zakon, a ako ne bude prihvaćen I usvojen, radikalizovaćemo proteste”, zaključuje Mijatović. Premijerka Ana Brnabić najavila je da će, kako kaže, poštovati volju građana Srbije I podržati ukidanje projekta “Jadar”. Ova izjava dolazi samo nekoliko dana pre nego što spornoj kompaniji ističu potrebne dozvole za izvođenje projekta.

Članica Skupštine Slobodne Srbije, Biljana Stojković, ističe da ovo nije kraj I da vlast pravi svojevrsnu pauzu pred izbore.

“Smatram da ovim predizbornim obećanjima idu građanima uz dlaku. Ovo nije kraj, jer verovatno planiraju da nastave aktivnosti na ovaj ili onaj način. Ako zaista to planiraju da učine, u šta sumnjam, moraju da ukinu prostorni plan namene, za šta se zalažu sva udruženja iz podrinjskog kraja. Kada je predizborna kampanja u toku, sve je u igri I sve je moguće. Ne treba im verovati, nije kraj , ovo je pauza”, zaključuje Stojkovićeva.

Po svemu sudeći Rio Tinto biće deo velike predizborne prašine koja će se podići u susret aprilu.

Ne popuštaju ni građani, ni ekološka udruženja, a na dan isticanja dozvola, u subotu 22. januara najavljeni su protesti. Zaprećeno je I radikalizacijom istih, a kao jedna od mera koja će biti primenjena, pominje se jednočasovna obustava rada na području cele Srbije.

BONUS VIDEO: Brnabić: nemamo ništa potpisano sa Rio Tintom ali potencijalno mogu da nas tuže

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare