zagađenje vazduha Foto:Jelena Sklena

Situacija sa zagađenjem vazduha je i ove godine standardno loša i bez izgleda da će se poboljšati, posebno ako se uzme u obzir da je grejna sezona tek pred nama, a termoenergetski sektor najveći zagađivač u Srbiji, ocenio je danas Milenko Jovanović iz Nacionalne ekološke asocijacije NEA, a saopštila Beogradska otvorena škola (BOŠ).

On je na godišnjoj Move.Link.Enage. konferenciji, koju je organizovao BOŠ konferenciji istakao da zagađenje vazduha okupira pažnju javnosti nešto ranije u odnosu na uobičajeni zimski period.

Navedeno je i da je da građani Bora udišu vazduh najviše zagađen sumpor dioksidom, materijom koja utiče na rad pluća i srca, kao i da su usled prisustva arsena meštani dodatno izloženi udisanju opasnih materija.

Kako je navedeno praćenje kvaliteta vazduha u Boru pokazalo čak 374 prekoračenja satnih graničnih vrednosti sumpor dioksida, kao i da je požar na deponiji u Vinči i dim koji se osetio u celom gradu, podsetio građane da je zagađenje vazduha dugotrajna boljka i to ne samo za stanovnike Beograda.

Navedeno je i da je nekoliko nedelja kasnije, objavljen godišnji izveštaj o kvalitetu vazduha za 2020. godinu, koji je potvrdio da je vazduh prekomerno zagađen u čak 15 gradova širom Srbije.

Zaključeno je i da je prva građanska mreža za monitoring kvaliteta vazduha uspostavljena uz podršku BOŠ-a dala adekvatniju sliku, ali da mere i dalje izostaju.

Marija Marković, iz organizacije Zeleni Talas, napomenula je da do čistijeg vazduha možemo doći samo uz bolju informisanost i veće učešće građana, dok je Marjana Brkić iz Centra za promociju nauke dodala da građani mogu podstaći promene za čistiju životnu sredinu, uz pomoć novih tehnologija i podrške stručne javnosti.

Kako se grejna sezona bliži, stiže i deo godine kada se teže diše i kada senzori beleže visoke vrednosti a mnogi građani, posebno u sredinama u kojima je vazduh ocenjen kao čist, ne žele da ponovo čekaju sledeći septembar, kako bi saznali kakav su vazduh udisali u ovoj godini.

U njihovoj borbi za čist vazduh, informisanost i instaliranje senzora za građanski monitoring uz podršku BOŠ-a, predstavljaju prvi korak, zbog čega će građanska mreža za merenje kvaliteta vazduha nastaviti da se širi i omogućavati građanima da prate kvalitet vazduha u svojim lokalnim zajednicama, navode iz Beogradske otvorene škole.

Bonus video – Junirisk Barajevo zagađenje ili reciklaža

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar