Goran Vesić Foto:TANJUG/ PREDRAG MITIC

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić je danas stigao u posetu manastiru Hilandar na Svetoj Gori i to na poziv, kako navodi gradska uprava, bratstva manastira i igumana Metodija.

Beogradsku delegaciju koja se nalazi u poseti Hilandari, pored Vesića, čine još pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović i glavni urbanista Marko Stojčić.

Tokom ove dvodnevne posete manastiru Hilandar delegacija Beograda razgovaraće sa igumanom Metodijem o formalnoj saradnji Grada Beograda s manastirom Hilandar, prenosi Beoinfo.

„Ovogodišnja božićna poseta predsednika Aleksandra Vučića manastiru Hilandar pokazala je da Srbija stoji iza svog manastira na Svetoj Gori i velike svetinje Srpske pravoslavne crkve. Na predlog predsednika Vučića donosi se Zakon o očuvanju kulturnog i istorijskog nasleđa manastira Hilandar“, rekao je Vesić i dodao:

„Zakon će biti najznačajnija pomoć srpske države ovom manastiru posle 1900. godine, kada je kralj Aleksandar Obrenović potpisao sporazum sa Srpskom pravoslavnom crkvom o finansijskoj pomoći Hilandaru na osnovu kojeg su plaćeni dugovi manastira pa je tako ostao srpski. Zakon koji će Srbija usvojiti omogućiće Gradu Beogradu da pomaže manastir Hilandar. Kako će ta pomoć da izgleda razgovaraćemo sa igumanom Metodijem.“

Vesić je naveo da Beograđani, koji to žele, svojim uplatama jednom godišnje godinama putem uplatnica „Infostana” pomažu obnovu manastira Hilandar, koji je oštećen u požaru marta 2004. godine.

Bonus video – Sićve011 mobilnom kancelarijom po lajkove građana

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar