Foto:Screenshot/Twitter/@VojvodinaMeteo

Vojvodina je večeras jedno od najzagađenijih područja u Srbiji, sa indeksom zagađenosti 500 u nekim mestima, dok se celo područje nalazi u ljubičastoj i crvenoj zoni.

Jutros je u Novom Sadu zabeležena velika količina smoga u vazduhu, što je prouzrokovalo slabu vidljivost i tegobe osobama sa hroničnim respiratornim oboljenjima.

Večeras je u nekim mestima u Vojvodini indeks zagađenosti vazduha 500, 400 i 300, što spada u kategoriju opasnog vazduha po zdravlje. Bordo kategorija, gde je indeks zagađenosti 300+ označava najveću opasnost po zdravlje.

POGLEDAJTE JOŠ:

Svima se preporučuje da uopšte ne izlaze napolje, dok oni koji već osećaju neke respiratorne tegobe treba da potraže pomoć lekara.

„Problem je dugoročna izloženost, kada su ovakve vrednosti nije preporučljivo izlaziti napolje, pogotovo ne sa decom ili trenirati na otvorenom“, navodi Bojan Simišić iz „Eko straže“.

Da je zagađenje vazduha nešto čemu treba posvetiti više pažnje i resursa svedoči činjenica da ono svake godine odnese preko 15.000 života u Srbiji, po izveštaju Evropske agencije za zaštitu životne sredine i izaziva hronična oboljenja.

Svim stanovnicima Vojvodine, stručnjaci večeras ne preporučuju boravak na otvorenom, zbog respiratornih simptoma koje zagađenost može izazvati.

Pogledajte snimak iz Novog Sada jutros: 

 

Trenutno vlada vazdušna opasnost po Vojvodinu, obaveštava „VojvodinaMeteo“ i upozorava građane kako da postupe u trenutnoj situaciji.

 

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare