Foto:aqicn.org

Beograd se već nekoliko dana zaredom nalazi u crvenoj zoni zagađenja vazduha, međutim neki delovi, poput Zvezdare i Vračara, večeras su u ljubičastoj zoni.

Nakon što je u Beogradu svanulo jutro puno smoga, a aplikacije koje mere kvalitet vazduha pokazale opasnu brojku 261, veče nije donelo veće promene, pa je sada indeks zagađenosti 216.

Zvezdara i Vračar trenutno su najzagađeniji i oni se nalaze u ljubičastoj zoni opasnosti. Ona podrazumeva približavanje vanrednim uslovima, kao i verovatnoću da je cela populacija pogođena zagađenošću. Na ovom nivou zagađenosti, svi treba da izbegavaju boravak napolju, naročito na duže vreme.

Foto:aqicn.org

Veći deo Beograda nalazi se u crvenoj zoni, a najveća zagađenost zabeležena je na Zvezdari, Vračaru i Pančevu.

Crvena zona znači da svi mogu osećati posledice zagađenja, a osetljive grupe bi trebalo da izbegavaju duži boravak napolju. Deci i osobama sa respiratornim problemima se savetuje da ne izlaze napolje, dok se ostalima preporučuje da ograniče svoje vreme na otvorenom.

„Problem je dugoročna izloženost, kada su ovako velike vrednosti nije preporučljivo izlaziti napolje, a pogotovo ne sa decom ili trenirati na otvorenom“, kaže Bojan Simišić iz „Eko straže“.

Najbitniji faktor jeste informisanost ljudi, zbog čega je „Eko straža“ uputila otvoreno pismo premijerki Brnabić, u kome je jedan od zahteva povećanje svesti o štetnosti vazduha.

„Jedno veče ne menja mnogo, ali ako se izlažemo u kontinuitetu, dramatično ugrožavamo zdravlje“, upozorava Simišić.

Da je zagađenje vazduha nešto čemu treba posvetiti više pažnje i resursa svedoči činjenica da ono svake godine odnese preko 15.000 života u Srbiji, po izveštaju Evropske agencije za zaštitu životne sredine i izaziva hronična oboljenja.

Pogledajte snimke Beograda jutros:

Osim glavnog grada, posledice zagađenja primećene su i u Novom Sadu, gde je takođe osvanulo jutro puno magle i smoga.

Danas se u crvenoj boji po kategorizaciji državne Agencije za zaštitu životne sredine (SEPA) koja predstavlja veliku zagađenost vazduha, našao i Novi Sad.

Građani Novog Sada su se žalili na neprijatne mirise tokom celog dana, a smog iznad grada pokazuje nimalo prijatnu sliku.

Pogledajte snimak Novog Sada jutros:

Građani su ponovo izrazili svoje nezadovoljstvo kvalitetom vazduha u Beogradu i istakli da već duže vreme osećaju respiratorne tegobe.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare