Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Zagađenje vazduha u Nišu tokom protekle noći bilo je najveće od početka godine, pokazala su merenja Agencije za zaštitu životne sredine.

Prema merenjima, u 23 sata merna stanica kod Insitututa za javno zdrvlje izmerila je koncentraciju PM10 čestica od 205 mikrograma po metru kubnom, a merna stanica kod Osnovne škole „Sveti Sava“ koncentraciju od 202,59 mikrograma. Drastično su bile povećane i koncentracije PM2,5 čestica.

U 19 sati stanica kod Instituta za javno zdravlje Niš izmerila je koncentraciju tih čestica od 235 mikrograma po metru kubnom, a 222 mikrograma po metru kubnom izmerila je merna stanica kod škole „Sveti Sava“. Tokom noći i jutra koncentracije pomenutih štetnih čestica su postepeno opadale, ali su i dalje visoke. Merna stanica kod Instituta za javno zdravlje izmerila je koncentraciju PM10 čestica od 154,9 mikrograma po metru kubnom, a merna stanica kod škole „Sveti Sava“ koncentraciju od 146 mikgrograma.

valjevo zagađenje
Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Jutros u sedam sati koncentracija PM2,5 čestica iznosila je kod Instituta za javno zdravlje 153,5 mikrograma, a kod škole „Sveti Sava“ 144,9 mikrograma. Rekord u Nišu drži 23. decembar prošle godine kada je koncentracija PM10 čestica u toku noći dostigla čak 298 mikrograma po metru kubnom, a koncentracija PM2,5 čestica koncentraciju od 290,9 mikrograma. Smatra se da je vazduh čist ukoliko je koncentracija PM 10 čestica manja od 50 mikrograma po metru kubnom, a koncentracija PM2,5 čestica manja od 25 mikrograma.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare