Foto:Screenshot/SEPA

Beograd, Novi Sad, Pančevo, Kosjerić, Sremska Mitrovica, Bor - svi su osvanuli pod "ljubičastim alarmom", odnosno obeleženi su ljubičastom bojom na mapi Agencije za zaštitu životne sredine (SEPA). U svim tim gradovima zabeleženo je "jako zagađenje" suspendovanim česticama PM10 i PM2.5, a sagovornici Nova.rs kažu da "nikada nisu videli" ovoliko i ovakvo zagađenje.

Na mernoj stanici Novi Beograd, recimo, prema podacima SEPA, veliki rast zagađenja beleži se od četvrtka, 26.03. u 13h, kada je stanje bilo „redovnih“ 45.97 PM10 i 25.17 PM2.5, što je dobar kvalitet vazduha.

Danas, u 08h ujutru, PM10 je na čak 449.89 a PM2.5 je na 148.93. Zato je Beograd jutros držap neslavno prvo mesto na AirVisual aplikaciji, prema visini zagađenja, ispred Kijeva, Zagreba i poljskog Poznanja.

„Radi se o užasno visokim vrednostima zagađenja suspendovanim česticama PM10 i PM2.5 širom Srbije, a pri tome je i struktura zagađenja veoma neobična“, kaže za Nova.rs Aleksandar Macura iz RES fondacije.

Kada je reč o strukturi, naš sagovornik ukazuje na izuzetno veliku razliku između prisustva PM10 i PM2.5, koja je obično manja.

Macura kaže da ni visina zagađenja ni njena struktura ne može da se objasni uticajem vetra, saobraćaja ili industrijskom aktivnosti.

„Takve rezultate merenja ja još nisam video“, iskren je Macura.

Foto:EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Ognjen Pantić iz Beogradske otvorene škole kaže da ovolike nivoe zagađenja vazduha nikada nije video. 

“Ovo je dosta veliko zagađenje, nikad nisam video da na svim stanicama gde se meri koncentracija PM10 i PM2.5 vazduh istovremeno bude prekomerno zagađen. I to da gradovi poput Novog Sada i nekih stanica u Beogradu beleže vrednosti do 500 mikrograma po metru kubnom PM čestica”, objašnjava on.

Pantić smatra da su izvori različiti, ali da najveći udeo ipak ima grejanje, koje je poslednjih dana bilo pojačano. 

“Skok temperature je doveo do toga da svo zagađenje, koje smo napravili u prethodnom periodu, kada se desilo zahlađenje, sada se zadržava u nižim slojevima atmosfere. Prošlih dana je duvao jak vetar, i zagađenje od grejanja se nije zadržavalo”, objašnjava Pantić za Nova.rs.

On takođe primećuje da je velika razlika u koncentraciji PM10 i PM2.5 čestica. 

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

“Ta pojava bi jedino mogla da se dovede u vezu s vetrom. Analize pokazuju da jači vetar više utiče na sitnije čestice, zbog toga je najverovatnije primetno veća koncentracija od PM10 čestica”, objašnjava on.

Po njegovim rečima, ova pojava aktuelizuje i pitanje deponija. Podaci kazuju da sva mesta u krugu Vinče, i Smederevo i Pančevo i Beograd, imaju prilično visoke vrednosti, ali kao kaže, vrednosti su visoke su i na nekim drugim mestima, koje nemaju veze s tom deponijom. 

“Ono što smo definitivno utvrdili je da saobraćaj ne igra tako veliku ulogu i potenciranje zvaničnika na subvencionisanju saobraćaja se sada pokazuje apsolutno besmislenim, jer treba da se pođe od drugih sektora. Intenzitet saobraćaja je izuezetno smanjen a zagađenje je ogromno”, zaključuje Pantić. 

Radović: Vetar podigao prašinu sa tla

„Gotovo izvestan scenario je da je usled prošlonedeljne pojačane aktivnosti kada se radi o grejanju, pri čemu je pao i sneg, koji je spustio na tlo sve emisije, usled naglog otapanja i duvanja vetra, došlo do reemisija tih koncentracija. Dakle, čestice su se ponovo pogdigle u vazduh”, kaže direktor Agencije za zaštitu životne sredine Filip Radović za Nova.rs i dodaje:

„Ono što možemo da vidimo je da ne postoji nikakav drugi izvor zagađenja, kao i čijnenica da merne stanice pokazuju da je do povećanja koncentracija došlo upravo tamo gde je duvao istočni i jugoistočni vetar.“

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Radović kaže da je ohrabrujuće to što nije bilo sistemskog zagađenja, već se radi epizodi, i to što iz časa u čas opadaju koncentracije zagađajućih materija u vazduhu.

“Narodski rečeno, u ovom slučaju vetar je podigao čestice prašine sa zemlje u vazduh. I kako se budu stabilizovale vremenske prilike, tako će koncentracija u vazduhu biti sve manja i manja, što možemo da vidimo i na aplikaciji”, kaže on.

Direktor Agencije kaže da se u ovo objašnjenje uklapa i činjenica da je koncentracija PM10 čestica znatno veća u odnosu na sitnije PM2.5 čestice. 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram