zagađenje vazduha hronični bolesnici
Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Zagađenje vazduha u Beogradu večeras je ponovo otišlo u crveno i prekoračilo dozvoljene granice. Da je vazduh nezdrav i da može biti štetan po zdravlje pokazuju podaci sa aplikacije AirVisual, a potvrđuje i zvanični sajt Zavoda za javno zdravlje Beograd. Međutim, ima i gradova u kojima je kvalitet vazduha manje bezbedan nego u prestonici, tačnije "veoma nezdrav".

Crveni se i u Valjevu, gde je kvalitet vazduha iste kategorije kao u Beogradu – nezdrav.

Foto: iqair.com

Beo eko, upozorava da je vazduh u Beogradu zagađen i da se „zdravstvene tegobe mogu javiti u celoj populaciji, s tim što se kod osetljivih grupa (stari, deca, osobe sa oboljenjima srca i pluća) mogu javiti ozbiljnije zdravstvene tegobe nego u populaciji zdravih osoba“.

Osetljivim grupama preporučuje se da izbegavaju naporne aktivnosti u spoljašnjoj sredini i preusmeriti ih na zatvoreni prostor dok se kvalitet vazduha ne poboljša.

Ostatku populacije se preporučuje da skrati dužinu i smanji intenzitet napornih aktivnosti. Poželjno je praviti češće pauze u svim aktivnostima u spoljašnjoj sredini.

Ako je za utehu prognoze kvaliteta vazduha za Beograd su, sudeći prema podacima aplikacije AirVisual, bolje narednih dana – sutra i prekosutra će zagađenost biti umerana, a u utorak se procenjuje da će kvalitet vazduha biti dobar.

Situacija je večeras još dramatičnija u Smederevu i Nišu. U tim gradovima vazduh je još lošijeg kvaliteta – „veoma nezdrav“.

Foto: iqair.com

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare